Diakonia - Människor som förändrar världen

Palestina: AIC vinner the Follow the Women Price

Diakonias samarbetsorganisation AIC har belönats med the Follow the Women Price 2013. Priset tilldelas AIC för deras program för att stärka kvinnors konstnärliga egenskaper och uttryck i Hebron.

2013-02-21

Personligt och politiskt uttryck

Under fem års tid har AIC (The Alternative Information Center), i samarbete med den palestinska konstnären Yousef Katalo, det palestinska kulturministeriet och Hebrons stad bedrivit konstutbildningar för unga palestinier i Hebron-området. 80 procent av deltagarna har varit unga kvinnor från marginaliserade byar kring Hebron. Genom att förse dessa kvinnor med verktyg, färdigheter och utbildning i konst strävar AIC efter att ge deltagarna utlopp för deras personliga och politiska uttryck.

AIC:s programdirektör Connie Hackbarth säger med anledning av priset att:

- Det har inte alltid varit lätt att förklara den djupa sociopolitiska inverkan som vårt arbete kan leda till, men efter fem år ser vi tydliga resultat. Att våra ansträngningar har uppmärksammats av Follow The Women sporrar oss att fortsätta stärka fler unga palestinska kvinnor. 

En verksamhet som ger resultat

Konstutbildningarna är en del av AIC:s  engagemang i arbetet med lokalsamhällen, särskilt i Hebron-regionen. AIC ser en stor potential för djupa sociopolitiska förändringar genom sina aktiviteter, och efter fem års hårt arbete börjar resultaten synas. Ett av de viktigare resultaten är att AIC nu kan arbeta direkt med samhällsaktörer och i samarbete med officiella palestinska institutioner, vilket de ser som ett bevis för att de har en politisk vision med möjlighet att göra skillnad.

En av deltagarna, en ung flicka från Hebron-området från byn Dura, beskriver vad hon tycker om konstutbildningen:

- Vi lär oss någonting helt nytt; konstnärliga tekniker och att använda oss av olika material. Men vi lär oss också hur vi kan uttrycka det vi känner, och hur vi kan använda penseln för att berätta vilka vi är och vad vi vill.

Diakonias stöd viktigt

Connie Hackbarth är mycket stolt över priset, och ser Diakonias stöd som en viktig komponent i AIC:s arbete.

- Det långsiktiga samarbetet med Diakonia har varit en bidragande faktor för att stärka och främja AIC:s arbete. Jag ser samarbetet som en viktig anledning till att vi har fått ta emot priset. 

Diakonia är mycket stolta över vad AIC har åstadkommit, och ser fram emot att ge organisationen fortsatt stöd i sitt viktiga arbete!

Till AIC:s hemsida Alternative News