Diakonia - Människor som förändrar världen

Israel: B'Tselem vinner pris för Armed with Cameras

Den israeliska organisationen B'Tselem har fått The Israeli Documentary Filmmakers Forum Award för sitt projekt Armed with Cameras. Projektet har möjliggjorts tack vare Diakonias stöd till B'Tselems satsning på video som påverkansverktyg.

2012-11-22

Gjort av volontärer

Projektet Armed with Cameras metod är precis som det låter - ett projekt där personer förses med kameror för att spela in vad som händer runt omkring dem. Den vinnande filmen, som gjorts av tre volontärer hos B'Tselem, ger en personlig bild av hur det vardagliga livet ser ut vid Israels gränser.

Om priset: The Israeli Documentary Filmmakers Forum Award syftar till att ge erkännande till yrkesverksamma personer och organisationer som arbetar med film i Israel. Priset har funnits sedan 2008 och delas ut i sju kategorier.

Femårigt projekt som gjort skillnad

I flera år har Diakonias samarbetsorganisation B'Tselem arbetat med projektet Armed with Cameras. Projektet, som går ut på att använda film som bevismaterial i internationella humanitära rättssituationer, har stärkt B'Tselems arbete avsevärt. Projektet har även varit en effektiv och viktig del i att öka organisationens trovärdighet och möjlighet att påverka.

Motivering

Armed with Cameras tilldelades priset för bästa dokumentär med följande motivering:

"Under det senaste året har projektet nått en topp i spridning, då filmer som har samlats in av frivilliga har sänts regelbundet i israeliska och internationella nyhetsprogram. Filmerna har fått miljontals visningar på YouTube, och sänts ut till en bred publik med tidigare osett material. Förutom att exponera kränkningar av de mänskliga rättigheterna fångar kameran också många mänskliga ögonblick och framsteg - i en tid av gradvis ökande åtskillnad mellan de två samhällena – för att förmedla till den israeliska allmänheten vardagen och perspektivet för de människor som lever på den andra sidan av muren."