Diakonia - Människor som förändrar världen
Rosenda Perez lever i Bolivias högst belägna by. Hon påverkas mycket av klimatförändringarna. Tillsammans med andra jobbar hon för att hitta nya sätt att försörja sig. Foto: Martina Holmberg

Bolivia: Klimatförändringarna är här och nu

Vid foten av den smältande glaciären Sajama i Bolivia slår klimatförändringarna hårt. Befolkningen här kan inte stoppa utvecklingen, men de har lyckats anpassa sig till de nya väderförhållandena. Och i samma veva har kvinnorna fått mer inflytande i samhället. 

2014-11-27

Här i Bolivias högst belägna by, 4 200 meter över havet, är luften syrefattig. Kyliga vindar sveper över den dammiga marken och får plåttaken att skramla. Runt byn betar lamor och alpackor bland torra grästuvor.

Snön på glaciären Sajama är nästan borta

Rosenda Perez huttrar lite och pekar mot Bolivas högsta berg, den sedan länge slocknade vulkanen Sajama, som idag förser byarna i dess omgivning med kristallklart vatten.

– När jag var liten gick snötäcket ända ner till glaciärens fot, nu är det uppe vid toppen, säger hon.

Tidigare täckte snön hela glaciären. Nu är bara toppen på den snötäckt och tillgången på vatten är begränsad. Foto: Martina Holmberg

Klimatförändringarna påverkar livet mycket

Rosenda Perez har upplevt hur vädret blivit alltmer oförutsägbart och hur det har påverkat byns försörjning. Stigande temperaturer och större vädervariationer har förändrat växtlighetens förutsättningar och därmed lamornas mat. Kvaliteten på lamaullen har försämrats och inkomsterna har minskat. Klimatförändringarna har påverkat hela Rosenda Perez liv.

– Min familj har inte så många lamor och alpackor att det räcker för att försörja familjen. Så våra män och söner emigrerar till Chile för att jobba. Under delar av året är vi bara kvinnor och barn kvar i byn, säger Rosenda Perez.

Kunskap nyckel till inflytande och anpassning

Rosenda Perez deltar i ett projekt som miljöorganisationen Agua Sustentable har startat med stöd från Diakonia. Syftet ��r att öka kunskapen om klimatförändringar i fattiga regioner och ge kvinnor större inflytande.

– Med ökad kunskap kan vi föreslå förändringar i våra byar, då lyssnar människor på oss, säger Rosenda Perez.

Tar tillvara på allt vatten

Bolivia har flera klimatzoner och kvinnorna i projektet lever under vitt skilda förhållanden: på högland i Andernas kyliga klimat och på lågland i tropisk värme i Amazonas.

Vatten är ett problem för alla, men på olika sätt: det finns för lite vatten, för mycket vatten eller så är kvaliteten på vattnet dålig.

I Sajama måste de spara på vatten och har fått hjälp av Agua Sustentable att installera bevattningssystem och vattenpumpar för att ta vara på regnvatten och vattnet i marken.

Hantverket gav säkrare försörjning och inflytande

Det Rosenda Perez lär sig via projektet lär hon i sin tur ut till kvinnorna i hantverksföreningen hon startat. Bland vävstolarna tar miljödiskussionerna plats. Och det är det förändrade klimatet som gjort att kvinnorna över huvudtaget sitter där och väver och att hantverksföreningar har startats på många håll i regionen. Genom att tillverka kläder av ullen får kvinnorna mer betalt.

Det som började som en förening för att kunna försörja sig har nu lett till att byns kvinnor har organiserat sig, krävt mer respekt och fått större möjlighet att påverka samhället de lever i.

Texten på den här sidan är en nedkortad version av ett reportage som Maria Hagström gjort för Diakonias räkning. Ett stort tack till Maria, vars hemsida du hittar här.