Diakonia - Människor som förändrar världen
– 80 procent av småbrukarna här odlar för narkotikahandeln, säger Erney Ruiz, där han står i grannens kokafält. Förut var han själv en av dem. Men sedan 18 år tillbaka kämpar han emot illegal handel.

Narkotika hotar freden

Colombia är världsledande i kokainexport. Enligt fredsavtalet ska den olagliga odlingen av kokablad för narkotikaproduktion bort. Men det är en svår uppgift. Konflikter och våld kring droghandeln hotar freden. Diakonias samarbetsorganisationer driver på för att staten ska ta större ansvar och för att erbjuda småbönderna alternativ.

Runt den lilla staden Miranda i västra Colombia lever de flesta invånare på att odla illegalt, marijuana eller kokablad som används i produktionen av kokain. Vi behöver bara åka en liten bit utanför stadskärnan innan vi ser hur kokaodlingarna breder ut sig. Ljusgröna buskar klär bergens branta sluttningar och sträcker sig ända fram till vägarna, helt öppet. Kilometer efter kilometer. Två flickor i åttaårsåldern står vid vägen med plastsäckar knutna runt magen och händerna såriga av kokabladsplockande. De tittar förläget ner när vi kommer förbi.

Koka blir kokain

I de här områdena har kokablad traditionellt odlats i århundraden. Främst har man tuggat på bladen, som ger en milt uppiggande effekt och håller hungern borta. Bladen innehåller också en mängd näringsämnen. Det är först när kokabladen behandlas genom en kemisk process som de omvandlas till drogen kokain. Det görs i illegala laboratorier. Det är för det lönsamma kokainets skull som kokabladen har blivit så eftertraktade och lockat våldsamma kriminella grupper till området. 

Bönderna ser inga alternativ

– Ekonomin i och omkring Miranda bygger på olagliga grödor – kokablad och marijuana. Inte för att de som odlar vill bidra till droghandeln, utan för att man inte ser något alternativ. Vanliga grödor är inte lönsamma. Vårt folk behöver hjälp från staten för att ersätta koka och marijuana. Men staten har övergivit oss i den här delen av landet, säger Fredy Guevara, som är ledare för Nasafolket i området.

Hotar freden

Drogproduktionen är ett reellt hot mot freden i Colombia. I fredsavtalet har ersättning av illegala grödor fått ett eget kapitel. Kokabuskar ska bort och bönderna ska erbjudas alternativ. Men här i Miranda är man rädd för att erbjudandet från staten är för snålt.

De fattiga småbönderna som odlar kokablad tjänar inga stora summor, men de har så de klarar att köpa mat, kläder och skolmaterial till barnen. Kokabusken klarar sig bra i den torra marken, den är lättskött och ger fyra skördar per år. Dessutom kommer narkotikahandlarna och hämtar skörden direkt vid dörren och bönderna slipper ta sina produkter på usla vägar till marknader långt bort, där de bara tjänar en spottstyver på majs, ananas eller tomater.

Hunger hindrar fred

– När hungern står för dörren försvinner freden ut genom fönstret. Så länge det finns hunger kan det inte bli fred, säger Fredy Guevara.

Om staten väljer att förstöra kokabuskarna med repressiva metoder och massiv militär närvaro är risken stor att våldsamma situationer uppstår.

 I förra veckan var militären här för att för att dra upp kokabuskar. Bönderna vågade sig inte ut för att skörda och det leder direkt till hunger. Det finns inga marginaler, säger Erney Ruiz, som själv är kokabonde.

Erbjuder alternativ

Förut sålde han också till narkotikahandlarna, men för 18 år sedan bestämde han sig för att gå en annan väg. Tillsammans med Diakonias samarbetsorganisation Fundecima vill han ge bönderna i området alternativ. Han köper kokablad av dem för att tillverka traditionella, ofarliga produkter, som te, mjöl och näringsrika kex. Produkterna säljer han i en liten butik, mitt i byn Lerma.

"Staten måste ta ansvar"

– Men för att helt få bönderna att sluta odla kokablad för narkotikaproduktion krävs att staten tar sitt ansvar. Det krävs investeringar i vägar, bättre möjligheter för bönderna att marknadsföra och sälja frukt och grönsaker, krediter och teknisk utbildning, säger Diakonias landchef i Colombia Cesar Grajales.

Stöd Diakonias arbete i Latinamerika