Diakonia - Människor som förändrar världen
Camilo Ernesto Muñoz och Sofia Perez arbetar för Diakonias samarbetsorganisation Fundecima i Cauca, som har drabbats svårt av inbördeskriget.

"Kriget har blivit en del av livet"

I juni tog Colombia ett stort steg mot en fredligare framtid. Då skrevs eldupphörsavtalet mellan Farc-gerillan och den colombianska regeringen under. Konflikten har pågått i över 50 år.

- Kriget här i Colombia har kommit att bli en del av livet. I min by växte vi upp med att gerilla-soldater fanns i närheten hela tiden. De genomförde flera attacker och dödade många människor, säger Sofia Perez som jobbar för Diakonias samarbetsorganisation Fundecima i den våldsdrabbade regionen Cauca.

Lång kamp för krigets offer

Under många år har Fundecima spelat en viktig roll. Man har gett stöd och hjälp till hundratals människor som har drabbats av kriget. Det har inte varit ofarligt. Många av Fundecimas aktivister har själva blivit hotade, misshandlade, kidnappade och till och med mördade.

Sprider kunskap och information

Camilo Ernesto Muñoz och Sofia Perez, är två av de unga ledare som sprider kunskap om fredsförhandlingarna, samlar information och organiserar aktivister.
- Det är inte många utanför de aktuella förhandlingarna som vet vad som händer. Vi försöker få ut den kunskapen till gemene man så att de kan göra sin röst hörd, säger Sofia Perez.

Fred kräver förändring

Fredsavtalet är avgörande, men det räcker inte för att nå verklig fred, menar Camilo och Sofia.
- Det kan inte bli verklig fred så länge det råder ett laglöst tillstånd där företag kan exploatera mark och skövla skog, där militären kan begå övergrepp utan att straffas och där paramilitärer kan fortsätta mörda utan att civilbefolkningen skyddas. De strukturer som en gång gav upphov till konflikten måste förändras, säger Camilo.