Diakonia - Människor som förändrar världen
I bergen i västra Colombia är fattigdomen utbredd. Här i den lilla byn Pueblo Nuevo, där majoriteten tillhör Nasafolket har Farc haft stor närvaro under kriget. Nu ligger här en av de 26 zoner där Farcsoldaterna bor, lämnar ifrån sig sina vapen och förbereder sig för ett liv i det civila.

Colombia på väg mot fred

Det som händer nu i Colombia är historiskt. Kriget mellan Farcgerillan och den colombianska staten har pågått i över 50 år. Nu är det över. Farcsoldaterna har börjat lämna ifrån sig sina vapen och förbereder sig för ett liv i det civila. "Vi känner stort hopp inför det som händer nu. Men också oro. Det var svårt att nå fram till ett fredsavtal – att omsätta det i praktiken kommer att vara ännu svårare" säger Cesar Grajales, Diakonias landchef i Colombia.

Det är förmiddag i Miranda, en av de småstäder som har drabbats hårt av inbördeskriget. I generationer har människorna här levt i skräck.

– Så fort vi hörde skott eller bomber sa mamma sa åt oss barn att gömma oss i garderoben – det var det säkraste stället i huset, säger Alexandra Guerrero, som växte upp i Miranda.

Staden tömdes på folk

Hon minns precis hur det var när bomberna föll, när helikoptrarna närmade sig, när skottlossningen blev intensiv.

–  Golvet skakade och bomberna lät så högt, säger hon.

På eftermiddagarna tömdes gator och torg på folk. Ingen vågade vara ute när kvällen kom.

– Jag fick aldrig gå hem till kompisar och leka eller göra läxor, efter skolan gick alla hem till sig, berättar Alexandra.

Idag är det annorlunda. Miranda sjuder av liv, även på kvällen. Sedan fredsförhandlingarna mellan Farcgerillan och staten inleddes 2012 har sammandrabbningarna upphört. Förra året skrevs fredsavtalet under.

I februari 2017 lämnade Farc sina läger och bor i speciella zoner runt om i Colombia. Där lämnar de ifrån sig sina vapen, de får id-kort och förbereder sig på ett civilt liv. Samtidigt omvandlas Farc till ett politiskt parti. 

Nu ska de vackra orden i fredsavtalet omvandlas till verklighet och här är Diakonias arbete viktigare än någonsin. 

- Diakonia har jobbat i Colombia i 35 år och vi fortsätter nu att stödja lokala organisationer i deras viktiga arbete för fred, rättvisa och demokrati och vi arbetar för att skydda utsatta människorättsförsvarare, säger landchefen Cesar Grajales. 

Farcmedlemmar välkomnas

Fredy Guevara, som är ledare för Nasafolket i La Cilia-La Calera sitter bakom ett slitet skrivbord på sitt enkla kontor i Mirandas centrum. Han pratar om den hemska tid som varit och om den starka viljan att lägga kriget bakom sig men också om de svårigheter som väntar när fred ska skapas i praktiken.

– Vi är beredda att öppna dörren för de Farcmedlemmar som vill komma tillbaka till det civila livet, som vill komma hit och bidra till vårt samhälle. Vi kommer att ge dem det stöd de behöver för att de ska kunna leva och göra nytta här. Vi vill inte ha mer krig, säger Fredy.

Hans svarta t-shirt har ett stort tryck på ryggen – ett budskap mot droger. 

Odlar droger 

– Ekonomin i och omkring Miranda bygger på olagliga grödor – kokablad och marijuana. Inte för att de som odlar vill bidra till droghandeln, utan för att man inte ser något alternativ. Vanliga grödor är inte lönsamma. Vårt folk behöver hjälp från staten för att ersätta koka och marijuana. Men staten har övergivit oss i den här delen av landet, säger han.

Runt kriget med Farc har andra konflikter vuxit fram. I vissa områden orsakas de av narkotikahandel, i andra områden är det palmodlingar eller gruvverksamhet som har lett till konflikter. Ofta handlar det om att företag eller väpnade grupper bryter mot mänskliga rättigheter och tvingar bort lokalbefolkningen. Flera olika väpnade grupper är inblandade och nu när Farc inte längre är en väpnad aktör vet ingen riktigt vad som kommer hända. Nu frågar man sig vilka de nya fienderna är.

– När kriget mot Farc är över innebär det att ungefär 70 procent av de väpnade konflikterna i landet försvinner, säger Cesar Grajales.

I februari inleddes dessutom fredsförhandlingar med den näst största gerillagruppen, ELN. Våldsnivåerna liksom antalet mord har minskat det senaste året.

Mord på männsikorättsförsvarare

– Det som verkligen oroar nu är att de riktade morden på människorättsförsvarare och andra sociala ledare har ökat kraftigt, säger Cesar Grajales.

Enligt Diakonias samarbetsorganisation Somos Defensores mördades 80 människorättsförsvarare och sociala ledare under 2016. Det är en ökning med 22 procent sedan året innan.

– Staten måste ta sitt ansvar och skydda de här människorna och samtidigt bekämpa paramilitära grupper, säger Cesar Grajales.

"Fred är inte bara ett ord"

Alexandra Guerrero, som växte upp i Miranda, jobbar nu för kvinnoorganisationen Comunitar, som ingår i Diakonias nätverk. Bland annat undervisar hon om fredsavtalet och om kvinnors rättigheter i områden som har drabbats hårt av konflikten.

– Vi som har upplevt kriget på nära håll kan förlåta, vi kan läka som människor och vi kan hjälpa till att stärka andra, säger Alexandra.

– Fred är inte bara ett ord. Fred för mig är utbildning, att ha ett hem, hälsa - allt som kan göra oss lyckliga. Fred är ett barn som skrattar, ett barn som utvecklas, ett barn som får gå i skolan, säger Alexandra.

Hon känner stort hopp inför framtiden.

– Jag känner att min generation är hoppets generation, säger hon. Vi rör oss långsamt, men stadigt mot framtiden.