Diakonia - Människor som förändrar världen
I byn Cunén samlades runt 700 personer på torget på Leva Lika-dagen för att prata jämställdhet, se teater och höra bokläsning. Foto: Socorro Jarquín

Centralamerika: Leva Lika-dagen

Under tre år var Diakonia med och drev ett jämställdhetsprojekt i Centralamerika som kallades Leva Lika. Projektet visade sig vara mycket lyckat. Runt 4 000 människor i Guatemala, Honduras och El Salvador deltog. De stärkte sin ekonomi, lärde sig mer om kvinnors rättigheter och bidrog till att påverka lokala politiker och ge kvinnor mer makt. För att sprida information om projektet och kvinnors rättigheter anordnades Leva Lika-dagar.

Fotot här ovanför är från Cunén i Guatemala. Men även på de andra orter där Leva Lika jobbar i El Salvador och Honduras har Leva Lika-dagar anordnats.

- Vi vill få folk att reflektera och prata om jämställdhet, säger Linn Lukschandl som bor i Guatemala och har jobbat med Leva Lika-projektet.

Leva Lika-dagen i Cunén firades på stadens torg. Boken Mitt Livs Novell, där utsatta kvinnor själva har skrivit om sina liv, delades ut bland publiken och stadens borgmästare höll tal om hur viktigt det är att stödja kvinnor och kvinnoorganisationer. Teatergruppen Tecum Umanii från Nicaragua var på plats och spelade pjäsen  ”Macho a macho” som handlar om mäns våld mot kvinnor.

Leva lika delade ut information om hur kvinnor kan anmäla övergrepp och kontaktinformation till organisationerna.

Kvinnligt företagande

Leva lika-dagen och teaterturnéns sista anhalt var El Salvador och firandet sammanföll med organisationen Acudesbal 15-årsdag. Pjäsen ”Las Emprendedoras”, som handlar om svårigheten med att vara kvinna och starta sitt eget företag, spelades upp av teatergruppen Tecum Umaniis kvinnliga medlemmar. Leva lika-filmaren Idalia var på plats och intevjuade Socorro Jarqui även kallad ”Cocquita”, en ung tjej som har en av huvudrollerna i pjäsen.

- Jag spelar en ung tjej som trots alla sina svårigheter, misshandel och diskriminering lyckas ta sig vidare. Det är viktigt att vi unga tjejer inte har så bråttom att gifta oss och skaffa barn, utan att vi vågar och kan starta en egen verksamhet som ger oss en inkomst, förklarar Socorro.

Kvinnorna som har deltagit i Leva lika-projektet i El Salvador, Honduras och Guatemala har vågat ta steget att satsa på en affärsidé som ger dem en egen inkomst. Socorro hoppas att fler kvinnor som sett pjäsen Las Emprendedoras ska våga göra detsamma.

- Teater är ett bra verktyg för att få människor att börja fundera på sin vardag och situation. Jag hoppas att fler kvinnor kommer att vilja delta och dra nytta av projekt som Leva lika, säger Socorro.