Diakonia - Människor som förändrar världen
Genom kunskapen från Agua Sustentable vet nu Bertha hur klimatförändringarna påverkar henne och hennes by. Och hon är särskilt stolt över att kvinnorna i byn har tagit plats i kampen mot klimatförändringarna.

Bolivia: Bertha kämpar mot klimatförändringarna

Bertha Guarachi är jordbrukare i Bolivia. Tillsammans med sin man odlar hon marken och lever på det den ger. Grönsakerna och frukten säljer hon sedan på marknaden i huvudstaden La Paz. Men hennes liv har blivit allt tuffare på grund av klimatförändringarna.

Klimatförändringarna har förändrat Cebollullo 

- I min by odlar vi all sorts frukt och grönsaker. Det växer så det knakar, säger Bertha Guarachi med stolthet i rösten och hennes brunbrända ansikte spricker upp i ett leende.

I Berthas hemby Cebollullo har det alltid varit varmare än i huvudstaden La Paz, som ligger högt upp i bergen. Men klimatförändringarna har gjort Cebullullo ännu varmare. Temperaturen har ökat med 1,5 grader och vädret växlar allt mer drastiskt och oförutsägbart. 

- Det som oroar mig är värmen. Exempelvis växer inte persikoträden som de gjorde förr och det har kommit fler insekter och parasiter som angriper våra grödor, säger Bertha Guarachi.

Agua Sustentable utbildar människor

Bolivia har drabbats hårt av klimatförändringarna. 1,5 grader kan tyckas vara en knappt märkbar skillnad, men effekterna är synliga även i större skala med översvämningar, torka, utslagna ekosystem och en mer omfattande spridning av sjukdomar. Tillsammans med samarbetsorganisationen Agua Sustentable jobbar Diakonia för att förbättra situationen för dem som drabbas. Det handlar om att informera, utbilda, och förebygga katastrofer genom att hjälpa bönderna att anpassa jordbruket till den nya verkligheten.

- Vi berättar vad klimatförändringar är och hur det påverkar vårt samhälle och hur vi kan anpassa oss för att bättre klara av de snabba förändringarna, säger Paola Pacheco på Agua Sustentable.

Hon har arbetat som regionalt ansvarig på organisationen i flera år och med egna ögon sett vilka konsekvenser människans inverkan har på klimatet. Vädret har förändrats och det tvingas Bertha och hennes grannar anpassa sig till.

Kvinnorna drabbas hårdast

Klimatförändringarna slår extra hårt mot de kvinnor som ansvarar för både arbetet ute på åkrarna och för hemmet och barnen. De tvingas lägga mer tid på hushållssysslor som att hämta vatten, bruka jord och ta hand om barnen, vilket i värsta fall gör att de riskerar att försämra sin hälsa och mista chansen till utbildning och jobb.

En verklighet som Bertha Guarachi känner allt för väl till.

- Mina dagar var fyllda av oro. Från det att jag vaknade tog jag itu med dagssysslorna som att laga mat, tvätta och klä barnen för att skicka dem till skolan och därefter ge mig ut på åkrarna för att se till våra odlingar. Med värmen torkade mycket och vi hade inget att sälja på marknaden och därmed mindre mat på bordet.

Har anpassat sig till klimatförändringarna

Genom projektet har Bertha Guarachi fått lära sig att ta vara på regnvatten och odla värmetåliga växter.

- I min by pratade vi ofta om värmen och många frågade sig varför solen lyste så starkt. Vi visste inget om klimatförändringar då. Nu har vi lärt oss att det är något vi måste anpassa oss till.

- Vi lever ett enkelt liv och försöker göra det i harmoni med naturen. Förr använde vi kemiska bekämpningsmedel men nu när vi vet hur det påverkar miljön har vi lärt oss att använda ekologiska alternativ. Kan vi göra det så borde även andra kunna, menar hon.

Männen var skeptiska till att inkludera kvinnorna 

Det är inte bara kampen mot klimatförändringarna som stärkts utan även jämställdhetsarbetet i Bolivia. Ett viktigt steg i ett samhälle där många grupper, främst kvinnor, marginaliseras och begränsas. För machokulturen har satt sina spår i samhället. Även Berthas man var skeptisk till projektet. Som många andra ansåg han till en början att kvinnorna bara satt och skvallrade och slösade tid.

- När vi kom till det första mötet vågade vi inte prata. Som kvinnor var vi begränsade till hemmet. Många kvinnor får utstå våld och förtryck, säger Bertha.

Kvinnorna vågar nu ta plats och vara aktiva

- Det känns som om jag tagit mig ut ur ett fängelse. En befrielse som fått mig att inse att vi kvinnor kan. Att vi har något att ge och att även vi spelar en viktig roll i kampen mot klimatförändringar, berättar Bertha.

Och Paola Pacheco fyller i:

- Kvinnorna som har deltagit i projektet vågar prata och ta plats. Det är otroligt glädjande. Fler och fler kvinnor är intresserade av att delta. Vi skapar en samhällsrörelse som förhoppningsvis kan förändra världen.

Eller som Bertha Guarachi säger:

- Vi är alla beroende av varandra. Våra liv är väldigt olika, men hur ni lever i Sverige påverkar mig. Därför har vi ett gemensamt ansvar att ta hand om vår planet. Det är en förändring som vi alla måste delta i.