Diakonia - Människor som förändrar världen

Paraguay: Inga fler barnsoldater

Cristian Nuñez och Marcelino Gómez värvades av peruanska militären 1997 - trots att de bara var barn - sex månader senare försvann de och är fortfarande försvunna. Diakonias samarbetsorganisation tog sig an fallet och utövade påtryckningar. Mycket tack vare deras arbete har regeringen i dag stoppat tvångsrekryteringen av barnsoldater.

2011-03-04

Skulle hjälpa till att försörja familjen - försvann

Cristian Núñez och Marcelino Gómez övergav tidigt skolan eftersom deras familjer var fattiga och behövde hjälp med försörjningen.

En augustidag 1997 gick de två fjortonåringarna till rekryteringscentret i Caaguazú där militären tog emot dem och skrev in dem som 18 år gamla. Sex månader senare meddelade militären pojkarnas familjer att de var försvunna. Ingen vet hur och militären har flera gånger ändrat sin historia om vad som skedde.

Pojkarnas mammor, Doña Deogracia och Doña Zulma, anmälde försvinnandena men fallet lades ner.

- Militären skickade maskerade män till mitt hus som misshandlade mig för att jag skulle ta tillbaka anmälan. De sade att jag skulle sluta ställa till problem. Min man blev deprimerad av allt lidande och dog för ett år sedan. Jag förlorade allt på grund av militären, säger Doña Deogracia.

SERPAJ tar upp fallet

Diakonias samarbetsorganisation SERPAJ hade redan arbetat i flera år med liknande fall när pojkarnas familjer bad dem om hjälp. SERPAJ försökte ta upp fallet inom landets rättsväsende, men ingen ville ta i något som hade med militären att göra. I oktober 2000 vände man sig därför till det interamerikanska rättssystemet. Efter en lång process gick den Paraguayanska staten med på en förlikningsprocess i november 2009. Staten erkände sitt ansvar för försvinnandena och betalade ut pengar till de anhöriga.

Påverkansarbete i landet och inom FN

Under tiden publicerade SERPAJ flera rapporter om brott mot mänskliga rättigheter inom militären. Uppmärksamheten ledde till att parlamentet tillsatte en kommission som bekräftade SERPAJ:s bild. SERPAJ förde också frågan vidare på ett internationellt plan, vilket bland annat ledde till att FN gav staten flera rekommendationer.

Inga fler barnsoldater

Alla olika påtryckningar ledde till slut till att rekryteringen av barnsoldater nu har upphört.

- Jag hoppas verkligen att det som hänt mig inte händer fler mammor. Under åtta år försökte jag nå rättvisa utan att något hände. Det var först när jag fick hjälp av SERPAJ som jag lyckades, berättar Doña Deogracia.

Militärtjänsten i Paraguay har förändrats och förhoppningsvis kommer värnpliktiga framöver inte att gå samma öde tillmötes. Det gäller också att följa upp att de utfästelser staten gjort verkligen genomförs. Militären är inte den enda del av statsapparaten som begår övergrepp. Översynen och påverkansarbetet måste inkludera andra institutioner för att uppnå en allmän rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i Paraguay.

Lagändringar: Påverkansarbetet har resulterat i att Paraguays lagar har förändrats. Numera sorteras försvinnanden in under brottsbalken, och förändringar av straffmetoder har gjorts för att komma till bukt med misshandel och tortyr av värnpliktiga. Man ska också utbilda personalen i mänskliga rättigheter samt i hur man anmäler övergrepp till rättsväsendet.

Kämpar vidare för att få veta vad som hände sonen

Doña Deogracia kommer också med SERPAJ:s hjälp att kämpa vidare för att få veta hela sanningen.

- Så länge jag kan gå kommer jag att fortsätta söka sanningen om vad som hände Cristian. Att få veta detta är det viktigaste i livet för mig. Jag har mycket tålamod och jag vet att med Guds hjälp kommer jag att lyckas, avslutar Doña Deogracia.