Diakonia - Människor som förändrar världen

Colombia: Färre utomrättsliga avrättningar

Efter att 17-årige Felipe försvann registrerades han som ”död i strid” av colombianska militären. Han är ett fall av utomrättsliga avrättningar i Colombia som Diakonias samarbetsorganisation skrivit en rapport om.

2011-02-25

Ett gammalt fenomen som nu fått uppmärksamhet

- Utomrättsliga avrättningar är inget nytt fenomen i Colombia. Men det är först de senaste åren som de fått uppmärksamhet i media, säger Mildrey Corales, chef för Diakonias samarbetsorganisation Cordinación Colombia Estados Unidos, CCEEU.

Mildrey Corrales säger att Felipe är ett typiskt fall, det unika är att familjen fick reda på vad som hänt honom tack vare ganska osannolika omständigheter:

- De allra flesta står bara inför faktum: deras nära försvinner och de får aldrig klarhet i vad som verkligen hänt.

Utomrättsliga avrättningar innebär att militär personal mördar civila personer och sedan registrerar dödsfallen som dödade i strid, antingen som gerillasoldater eller paramilitärer. Orsakerna bakom är flera, men ofta handlar det om att militärer har press på sig att visa resultat och att det har funnits en politik där enskilda soldater får ekonomisk ersättning för varje dödsfall.

Fick reda på sonens öde av en slump

Men Felipes familj hade tur i oturen. En avlägsen släkting fick av en slump se Felipe begraven av militärer iförda gerillauniformer och gummistövlar. Och efter att han ringt Felipes mamma Adriana, började ett nästan omänskligt arbete med att få bekräftat att det verkligen var hennes son som lagts i en grav med andra uniformerade unga män.

Rapport producerad med stöd av Diakonia

Felipe finns med bland de över 3 000 fall som presenterades av CCEEU. Rapporten, som har stöd av Diakonia, tar upp utomrättsliga avrättningar.

- Rapporten presenterades en torsdag och Colombia vaknade upp till den sensationella nyheten att presidenten avsatt 27 militärer, varav tre generaler, säger Mildrey Corrales.

Anledningen var att militärerna anklagats för att vara direkt ansvariga för de utomrättsliga avrättningarna. Det var första gången i modern colombiansk historia som en så stor grupp av högt uppsatta militärer avsatts på en gång.

USA drog tillbaka finansiering av anklagade bataljoner

CCEEU:s internationella arbete ledde till att nyheten blev känd utanför Colombias gränser. USA, som ger stor militärt stöd till Colombia, drog tillbaka finansiering av bataljoner som anklagats för att vara inblandade i avrättningarna och de satte också press på att Colombia att få stopp på avrättningarna.

Utomrättsliga avrättningar har blivit ovanliga

Efter uppmärksamheten minskade antalet utomrättsliga avrättningar drastiskt och väldigt få nya fall uppdagades under 2009.

- Strategin med utomrättsliga avrättningar har nästan helt upphört, vårt arbete med att föra statistik och informera om situationen har varit otroligt viktigt för detta, säger Mildrey Corales.

Diakonia ger stöd till mänskliga rättigheter och fred

För Diakonia är stödet till organisationer som CCEEU en hörnsten i arbetet med mänskliga rättigheter och fred i Colombia, och ett sätt att ge mammor som Adriana en röst och ett hopp mitt i all sorg. CCEEU:s arbete är dock långt ifrån över, eftersom det fortfarande är en lång väg kvar innan utomrättsliga avrättningar helt har försvunnit från Colombia.