Diakonia - Människor som förändrar världen
- Jag har kämpat för att få en legal status i många år nu och jag kommer aldrig att ge upp, säger Wanida, en 18-årig student från det otillgängliga området Sobmoi i den thailändska provinsen Mae Hong Son.

Statslösa Wanidas identitet blev stulen

Att vara statslös i Thailand innebär att vara ofri. Wanida är ett av många barn som fått hjälp av Diakonias samarbetsorganisation att söka legal status. En process som kan vara både långdragen och orättvis. Nu vill Wanida hjälpa andra i samma situation.

Som statslös måste Wanida söka tillstånd varje gång hon vill resa utanför sitt hemdistrikt och i skolan blev hon retad av sina skolkamrater, de kallade henne främling. 

- Men värst av allt var ändå att jag inte fick söka stipendium för vidare studier på min skola. Stipendet var bara öppet för thailändare med legal status, säger Wanida.

Krångligt att registrera

Wanida föddes i Mae Rama, ett isolerat bergsområde nära gränsen till Myanmar. Där är det vanligt att barnen inte registreras när de föds. Först när Wanida gick andra året i skolan beslutade hennes föräldrar att ta henne och hennes sex syskon till distriktskontoret för att registreras.
- Jag kommer ihåg den långa vandringen, vi gick i en hel dag, säger hon.
Men när Wanidas pappa dog flyttade familjen till annat distrikt. Ett distrikt som inte erkände familjens legala status, eftersom familjen inte fanns i deras register.

Rätt att kräva rättigheter

Först när Wanida via skolan kom i kontakt med Diakonias samarbetsorganisation, DCCN, insåg hon att det gick att göra något åt situationen.
- När DCCN kom och informerade om lagstiftningen kring legal status och medborgarskap insåg jag på allvar vilka konsekvenser det kan få att vara statslös - och att alla har rätt att kräva sina rättigheter.

Startar förening för att dela erfarenheter

Genom DCCN har Wanida fått kunskap om vilka dokument och vilken typ av information som krävs för att hon ska kunna bevisa sin identitet. När hon slutligen sökte om legal status inleddes en lång period av ändlösa uppföljningar på den långsamma beslutsprocessen. Det var också då hon upptäckte att det är vanligt med myndighetsslarv. Nu vill Wanida starta en förening för statslösa studenter så att de kan utbyta information och erfarenheter.

- Varje gång jag frågade på distriktskontoret hur det gick med mitt ärende, fick jag svaret att vänta. Jag åkte dit så många gånger att jag minns varenda kurva på vägen till kontoret. Jag behöver bara blunda för att se vägen framför mig, säger Wanida uppgivet.

Identiteten stals

Till slut fick Wanida reda på att hennes ansökan om legal status hade blivit beviljad, men att hennes namn på dokumenten hade blivit ersatt av någon annans, troligen på grund av korruption. Så småningom blev Wanida kontaktad av en person som i utbyte mot en större summa pengar erbjöd henne att få dokumenten rättade. Wanida vägrade och ville göra en polisanmälan, men ingen vågade hjälpa henne och Wanidas mamma menade att en polisanmälan var med risk för livet.

Vill hjälpa statslösa barn

Wanida berättar att hon kommer få det svårt att bevisa sin legala status igen, men tack vare några nyckedokument är det fortfarande möjligt.
- Jag förväntar mig inte att det ska gå fort, troligen går det långsammare den här gången. Men tack vare DCCN har jag fått både kunskap och självförtroende. Att vara statlös hindrar mig inte från att försöka uppnå mina drömmar. I framtiden vill jag få ett jobb på distriktskontoret, så att jag kan hjälpa statslösa barn i samma situation som jag själv.

Fotnot: Wanida har inte skaffat ett officiellt efternamn ännu. Hon kommer att registrera ett när hon får sitt thailändska medborgarskap.

Fakta DCCN

Development Centre for Children and Community Network, DCCN, har lång erfarenhet av att arbeta för barns rättigheter, med särskilt fokus på statslösa. Med stöd från Diakonia arbetar organisationen för att hjälpa barn att få identitetshandlingar, legal status och thailändskt medborgarskap framförallt i distrikten Chiang Mai, Mae Hong Son och Tak. DCCN samarbetar också med andra organisationer för att arbeta för barnens rättigheter och påverka beslutsfattare på nationell nivå.