Diakonia - Människor som förändrar världen
Vi har fostrats att tro att kvinnor är männens ägodel, säger Norma Cruz på Diakonias samarbetsorganisation Sobrevivientes. Foto: Markus Marcetic

Norma i Guatemala slåss mot våld

Varje dag brottas Norma Cruz med den mörkaste delen av Guatemalas verklighet.. Hundratals kvinnor mördas varje år, många fler utsätts för sexuella övergrepp och misshandel. Norma och Diakonias samarbetsorganisation Sobrevivientes står på deras sida.

2015-01-30

Norma Cruz hade ett helt vanligt liv. Hon jobbade, levde lyckligt med sin sambo, deras gemensamme son och dottern, Claudia María, från ett tidigare förhållande.

Allt var normalt, harmoniskt. Trodde Norma.

Men så en dag när Claudia María var i 15-årsåldern berättade hon att hennes styvfar förgripit sig på henne. Övergreppen hade börjat när Claudia María var 5 år och pågått tills hon var 13. Normas värld rasade samman, men hon valde att genast tro på sin dotter.

Sökte hjälp

Norma och Claudia María gav sig ut för att söka hjälp. De visste inte vart de skulle vända sig och snart insåg de att det inte fanns någon vettig hjälp att få. Istället hittade de en massa kvinnor och barn som befann sig i liknande situationer, som våldtagits eller misshandlats och i många fall levde i fara för sitt liv.

Norma bestämde sig för att hjälpa dem. Hon skaffade ett litet kontor. Polis och myndigheter började hänvisa drabbade kvinnor till Norma och verksamheten växte snabbt. Genom insamlingar bland vänner och genom att sälja personliga ägodelar lyckades de fortsätta, men resurserna var ansträngda. Så för att spara pengar fattade Norma ett drastiskt beslut. Hon stängde kontoret och öppnade istället dörrarna till sitt eget hus och förvandlade det till härbärge, kontor och mottagning. Samtidigt som de hjälpsökande blev fler kom också fler och fler som ville hjälpa, bland dem fanns jurister och psykologer.

Idag får Sobrevivientes, som organisationen heter, stöd från Diakonia. Norma och hennes kolleger driver ett härbärge på hemlig plats i Guatemala City och på kontoret i centrum finns psykologisk och juridisk hjälp att få. 

Sobrevivientes jobbar också för att förebygga brott mot kvinnor och barn, bland annat genom utbildningar och kampanjer.

20 års fängelse

Normas före detta sambo, Claudia Marías styvfar, dömdes till 20 års fängelse. Det var en stor framgång, eftersom mycket få sexförbrytare döms till långa fängelsestraff i Guatemala. Men för Norma Cruz var det känslomässigt svårt – det var ju hennes man, pappan till hennes son, som dömts.

Tabu

Vi träffar Norma på kontoret i Guatemala City, just innan hon ska iväg på ett viktigt möte med domare i Högsta domstolen. Hon tar sig ändå tid att berätta. Och hon är trots den svåra situationen positiv:

- Kvinnor ringer hit från hela landet. Och vi märker att vår kamp ger resultat. Det händer saker inom rättssystemet. Man börjar ta de här frågorna på allvar, säger Norma.

Våld mot kvinnor har länge varit tabu, ett problem inom familjen som man bör tala tyst om. Men nu publiceras reportage och artiklar om kvinnors situation. Fler vågar prata och fler vågar anmäla.

- Det är viktigt för oss att berätta om enskilda fall för att bryta tystnaden, säger Norma.

Hon tycker inte att man bara ska titta på antalet begångna mord när man läser statistik.

- Vi räknar istället de liv vi har räddat. Och det är många tusen, säger Norma Cruz.

Att överleva

Det handlar inte bara om att ge kvinnor möjlighet till ett bättre liv.

- Det handlar om att de överhuvudtaget har ett liv. Att de inte mördas.

Men trots att Norma är positiv är hennes min allvarlig. Hon ler knappast alls.

- Jag tar min uppgift på stort allvar. Jag vet att jag har ett stort ansvar. Människor sätter sitt hopp till oss.