Diakonia - Människor som förändrar världen

Mahmoud i Gaza kan inte ge upp

Mahmoud vet inte hur det känns att leva i frihet. När han föddes hade Israel redan tagit kontroll över Gaza. Ingen ockupation i världen har pågått lika länge. Trots hårt motstånd från såväl israeler som palestinier kämpar Mahmoud dagligen för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras så att invånarna i Gaza kan leva ett drägligare liv.

2014-05-21

Att vara ung i Gaza idag är tufft. Den som vågar uttala obekväma sanningar lever farligt. Så var det också när Mahmoud växte upp. Redan som 15-åring blev han beskjuten och ett år senare blev han åter skottskadad.

När han var 17 hamnade han i fängelse. Hans brott: Han hade deltagit i fredliga demonstrationer mot ockupationen och för mänskliga rättigheter.

- Vi möttes av brutalitet, säger Mahmoud.

Ockupationen påverkar alla i Gaza

Så var det då och så är det fortfarande. Ockupationen påverkar alla som lever i Gaza varje dag.

- Vanligt folk försöker leva vanliga liv. De vill jobba, skicka sina barn till skolan. De vill leva lugnt, men det är tyvärr svårt.

Gazaborna bär på en ständig rädsla att attackeras, att dödas. Tusentals palestinier har dött i israeliska attacker genom åren. Många fler har skadats.
Mahmoud knäpper sina händer och låter blicken vila på tummarna en stund innan han tittar upp.

En ekonomi i spillror

Israels hårda restriktioner har kvävt den tidigare blomstrande ekonomin. Råvaror får inte föras in och export tillåts inte.

Två tredjedelar av Gazaborna lever i fattigdom, många överlever bara genom att köa för de matpaket som internationella organisationer delar ut.

- Det är otroligt förödmjukande, säger Mahmoud.

Han menar att Israel måste lyfta restriktionerna så att folk kan börja jobba igen.

Ingen möjlighet att bygga upp förstörda hus

Tio tusen hus har förstörts i Gaza och många människor har blivit hemlösa. De hus som förstörs ligger ofta kvar i ruiner. De kan inte byggas upp igen, eftersom Israel har strypt införseln av vanligt byggmaterial.

- Det finns palestinska familjer som fick sitt hus förstört för tio år sedan men som fortfarande inte har kunnat bygga upp det.

Bönder kan inte odla sina fält, fiskare är rädda att ge sig ut i sina båtar. De riskerar att beskjutas, trakasseras och gripas.

- Israelerna säger att det är av säkerhetsskäl, men vi har svårt att förstå vilken säkerhetsrisk dessa små fiskare utgör, säger Mahmoud.

Han tror istället att orsaken är politisk, att Israel strävar efter att få bort palestinierna och kunna ta över land.

Svårt att få utresetillstånd från Gaza

Mahmoud berättar hur svårt det var när hans syster blev svårt sjuk. I två och en halv månad fick de vänta på tillstånd att åka ut ur Gaza och besöka ett sjukhus.

- Då var hon nära att dö. Det är tydligt att ockupationsmakten inte bryr sig inte om människors lidande.

Alla sidor i konflikten bryter mot de mänskliga rättigheterna

Ockupationen är inte det enda problemet. Både den palestinska myndigheten, som styr på Västbanken, och det islamska Hamas, som styr i Gaza, gör sig skyldiga till svåra brott mot mänskliga rättigheter.

Mahmoud jobbar för Diakonias samarbetsorganisation Al Mezan som kritiserar alla som begår brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Det spelar ingen roll om förövaren är Israel, Hamas eller Fatah-partiet som styr den palestinska myndigheten.

Ett högt pris att vara människorättsaktivist

Men priset är högt. För ett par år sedan attackerades Mahmoud av en grupp människor som inte gillade hans kritik mot den styrande Hamasregimen i Gaza och de väpnade grupperna. Han knivskars, men klarade sig tack och lov med lindringa skador. Dock valde han och familjen att lämna Gaza och för att bosätta sig en tid i England.

- Klart jag är orolig. Jag är gift och har barn. Jag vill att familjen ska vara trygg. Men jag är inte direkt rädd. Då skulle jag bli tystad. Och det vore ännu värre. Då har de vunnit.

Al Mezans kontor ligger i det myllrande i Gaza City. Varje morgon när Mahmoud kommer till jobbet möts han av människor som vill anmäla att de utsatts för brott, och många vill ha hjälp att gå vidare juridiskt. Han håller i utbildningar och informerar FN, diplomater och journalister om den senaste utvecklingen.

- Jag jobbar långa dagar, jag kommer ofta inte hem förrän sent på kvällen.

Att ge upp är inte ett alternativ

Trots alla svårigheter tänker Mahmoud kämpa vidare.

- Jag har inget val. Att ge upp är inte ett alternativ. Att ge upp vore att ge upp mitt liv, min värdighet, min familj, mina barns framtid.

Mahmoud har själv många israeliska vänner och han är övertygad om att israeler och palestinier kan leva sida vid sida i fred.

- Fanatikerna måste sluta säga hur olika vi är och våra barn måste höra att vi är jämlika, vi måste sluta avhumanisera varandra och istället ta tag i de problem som finns.