Diakonia - Människor som förändrar världen
Jackson och Penina har en liten affär. Bakom den har de brutit upp en majsåker för att visa byborna hur effektivt det är att odla smartare. Till vänster syns grannens låga, bleka plantor, och till höger Jacksons och Peninas stora och frodiga.

Jackson visar upp sin åker

Jackson Mbaki har lagt svältåren bakom sig. Det är slut på köande för matpaket. Nu är skördarna så rikliga att de räcker och blir över och Jackson vill hjälpa sina grannar att odla på samma smarta sätt. Därför har han brutit upp en ”utställningsåker” vid vägen.

2015-07-27

Vid den dammiga grusvägen har Jackson och hans fru Penina en liten affär. Här säljer de majs och bönor som de odlar själva, och lite annat smått och gott som folk kan behöva, som tvättmedel, socker och kulspetspennor. Bakom affären har Jackson hyrt en liten plätt mark som han odlar majs på.

Utställning

- Jag kallar det en utställningsåker, säger han. Jag vill att alla i samhället ska se hur bra det är att odla på det här nya sättet, säger han.

Den här delen av Kenya är hårt drabbad av torka. Under lång tid har Jackson och de flesta av hans grannar varit beroende av nödhjälp för att överleva. Klimatförändringarna har gjort situationen än värre. 

Genom att odla smart och vattensnålt har Jackson och de andra som är med i odlingsprojektet som Diakonia stöder lyckats kämpa sig bort från köerna till matutdelningen. 

Stor skillnad

- Titta här, säger Jackson och sträcker ut armen. 

Han pekar på sin hyrda lilla plätt och sveper sedan med fingret bort mot markägarens majsodling. Skillnaden är tydlig. Jacksons majs är mörk och kraftig. Grannens är klen och blek och bara hälften så hög.

- Min är odlad med odlingsgropar, grannen odlar på vanligt sätt, säger han.
Metoden är lika enkel som genial: man gräver en grund grop med räta kanter. Sedan lägger man i ett lager kogödsel och därpå lite torrt gräs. Sedan skyfflar man över jord. Gödslet ger plantan den näring den behöver, gräset förhindrar att vattnet dunstar.

Kroppsarbete krävs

- Jag vill att alla ska förstå hur fantastiskt det är, säger Jackson. Att de kan förbättra sina liv så mycket.

Men det är inte alla som nappar. Att göra odlingsgropar, gräva en damm och sedan vattna plantorna är ett hårt arbete.

- En del tror att jag försöker lura dem. Att jag får betalt för att få dem att odla så här, säger Jackson. Det får jag så klart inte. Men jag vet hur det är att vara hungrig. Och idag är jag mätt.

Det innebär vissa förpliktelser, tycker Jackson. För han menar att ingen människa är en ö.

- Om du når framgång måste du hjälpa andra. Det är det som kallas att vara människa, säger han.

- Hur skulle jag kunna må bra när mina grannar lider?

"Vi behöver stöd"

Han nickar långsamt medan han pratar och blir tyst ett ögonblick innan han öppnar munnen igen.

- Det finns en sak till jag vill säga.

- Vi är så glada för stödet från Diakonia. Nu har vi mat. Det är stort. Men vi nöjer oss inte med det. Vi kämpar vidare och tar nästa steg. Nu ska vi odla för att sälja. Då kan vi köpa det vi behöver. Vi är så glada att ni inte lämnar oss nu, att ni vill vara med när vi tar detta stora steg. Hoppas att ni förstår hur mycket det betyder för oss.