Diakonia - Människor som förändrar världen
I massakern i Plan de Sanchez mördades 256 människor. Bara 20 överlevde. Benjamín Manuel Jerónimo är en av dem. Oförtrutet jobbar han för att Guatemalas ex-diktator Ríos Montt ska straffas för det han gjortde sig skyldig till under inbördeskriget. Rättvisa måste skipas. Foto: Vitor Hermansson

Benjamín överlevde - nu kräver han rättvisa

Det är ett under att Benjamín Manuel Jerónimo är vid liv. När hans grannar och familj utplånades låg han gömd i skogsbrynet och såg på. Trots allt han genomlevt har han fortfarande kraft att kämpa för rättvisa.

2014-05-06

Här är Benjamín gripande historia:

Soldaterna kom vid lunchtid. De beordrade byborna att tränga in sig i Benjamíns systers hus. De kvinnor som hade småbarn på ryggen tvingades lägga ifrån sig dem på gårdsplanen utanför. Flickor mellan 12 och 18 år tvingades in i ett annat hus.

Klockan fem började de skjuta inne i Benjamins systers hus och gevären tystnade först vid elva på kvällen. Då fanns det fortfarande folk som levde i huset. Småbarnen på gårdsplanen skrek. Soldaterna hällde bensin på huset och tände på. Sedan lyfte de upp småbarnen i benen, slog dem hårt mot marken och slängde in dem i elden. Efter det gick soldaterna till huset där flickorna hölls inspärrade. De togs ut, en och en och våldtogs och torterades och till sist mördades de.

Benjamín hörde skriken

Under hela tiden låg Benjamín och hans bror gömda i skogen, 75 meter från systerns hus. De hörde skriken, kände lukten. På natten flydde de upp i bergen och kom tillbaka till byn vid åttatiden på morgonen. Några av människorna i huset hade hamnat med kroppsdelar utanför byggnaden och var vid liv. De låg och kved, men dog snart de också. Bland de döda fanns Benjamíns fru och 14 andra nära släktingar.  Bara 20 bybor överlevde. Benjamín var en av dem.

Blodigt inbördeskrig

Inbördeskriget i Guatemala pågick i 36 år. 200 000 människor dödades, de flesta av landets armé. Särskilt blodig var tiden då diktatorn Ríos Montt satt vid makten, 1982-1983. Det var då massakern i Benjamíns by ägde rum.   
- Under åren 1980 till 1984 levde vi i ständig skräck. Vi män sov aldrig hemma, vi flydde upp i bergen och sov direkt på marken varje natt. Det var kallt och när det regnade blev vi genomvåta, säger Benjamín.

Vittnenas ombud

Benjamín jobbar för Diakonias samarbetsorganisation AJR och han var juridiskt ombud för de 98 överlevande från ixil-området som vittnade i rättegången mot Ríos Montt, som hölls under våren 2013. I maj samma år dömdes Ríos Montt till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Men som så ofta i Guatemala satte landets ekonomiska elit käppar i hjulen. De som befinner sig högt upp i samhällshierarkin har historiskt klarat sig undan rättvisan. I maj hävdade konstitutionsdomstolen att procedurfel hade begåtts och en del av rättegången måste tas om. I januari 2015 kommer därför fallet att återupptas. Ríos Montt är idag 87 år gammal.

Rättvisa måste skipas

- Det har gått trettio år sedan massakern ägde rum, men vi är outtröttliga i vår kamp för rättvisa, säger Benjamín. Det kan inte vara möjligt att allt det vi upplevt ska förbli ostraffat. Vi är människor. Vi har rätt till livet. Vi har rätt till att rättvisa skipas.

Han tycker att det är livsviktigt att sanningen kommer fram.
- Dagens ungdomar måste få kunskap om vår historia, så att det vi har upplevt inte upprepas.

Vi berättar sanningen

- Tyvärr råder straffrihet i Guatemala. Det vi har jobbat för i femton år, det omkullkastades på tio dagar. Men vi låter oss inte stoppas. Vi berättar vad som har hänt. Den här är vår historia. Den är sann, säger han.
Och han försöker förklara hur viktigt stödet från Diakonia är.
- 2015 återupptas fallet och vi ber om solidaritet, vi ber om ert stöd. Vi behöver er som medföljare och stöd under den fortsatta rättegången.