Diakonia - Människor som förändrar världen

Tep Vanny står upp för markrättigheter

Tep Vanny är en eldsjäl som brinner för förändring, som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor som lever i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-09-26

Tep Vanny i Kambodja är en av flera kvinnor som för första gången engagerat sig politiskt och tvingat regeringen att ge dem deras mark tillbaka.

– Jag är beredd att offra mitt liv för att vi ska få vår mark tillbaka, säger Tep Vanny.

Blivit kallad galen

Tep Vanny vet vad det innebär att kämpa. I flera år har hon och de andra ”kvinnorna vid sjön” stångats mot en korrupta makthavare och företag som inte har några andra intressen än att tjäna pengar. De har stått längst fram vid kravallstaketen och de har inte backat trots att priset de betalar är högt: En kvinna förlorade barnet hon bar på efter en demonstration då polisen sparkade henne i magen, fjorton kvinnor satt fängslade i över en månad och alla har de utsatts för trakasserier och kallats galna. Tep Vannys man är suspenderad från jobbet, själv har hon förlorat femton kilo i vikt och efter att hon satt i fängelse följer hennes sjuårige son henne som en skugga – livrädd för att hon återigen ska försvinna.

– Varje dag fortsätter vi att kämpa för vår överlevnad och för att få ett bra liv. Det här är vårt hem, vi har inte stulit från någon. Framgång är ingenting man föds med, det är något vi kämpar oss till.

Tep Vanny trodde aldrig hon skulle bli politiskt aktiv, men genom Diakonias samarbetsorganisation Equitable Cambodia har hon fått utbildning i sina rättigheter. Och nu vägrar hon att vara tyst. Foto: Stephen Welch

Utveckling som bara gynnar de rika

Vi sitter runt bordet på innergården till hennes hus. Det hus som hon och maken fick i bröllopsgåva av svärföräldrarna, det hus som de nästan förlorade när regeringen hyrde ut marken där huset ligger till ett företag med utländska intressen, och fyllde igen den intilliggande sjön med sand för att kunna bygga exklusiva kontor och affärer till Kambodjas elit. Regeringen kallar det för utveckling, men Tep konstaterar krasst att det är en utveckling som bara gynnar de med makt.

– När jag var liten lade jag mig alltid i om någon bråkade. Jag stod inte ut med orättvisor, jag ville alltid hjälpa de maktlösa, säger hon.

Utbildades i sina rättigheter

När familjerna runt sjön Boeung Kak stod inför hotet om att omlokaliseras (till en plats långt utanför stan, utan möjligheter att försörja sig) gick Tep Vanny och en rad andra kvinnor ut och demonstrerade. Med stöd av Diakonias samarbetsorganisation Equitable Cambodia utbildades de i sina rättigheter, hur dessa kan försvaras och hur de kan organisera sig för att bli starkare och utöva påtryckningar mot företagen och internationella biståndsgivare.

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli en politisk ledare. Kvinnor i Kambodja har aldrig protesterat tidigare utan de, precis som jag, stannade hemma, lagade mat, såg efter barnen och tog hand om hemmet. Men nu har flera kvinnor tagit mod till sig, säger Tep.

Kvinnorna har gjort skillnad

Och deras protester har fått gehör. Världsbanken – som är en av finansiärerna av projektet att kartlägga markrättigheter i landet – stoppade sina utbetalningar till Kambodjas regering. Och när Världsbanken stoppade sina utbetalningar tvingades regeringen att lyssna – bara en månad senare hade drygt 630 familjer fått markrättigheter i området. Men fortfarande finns det familjer, som varken har fått markrättigheter eller erhållit en vettig kompensation. Det är därför Tep Vanny inte är nöjd, det är därför kvinnorna vid sjön fortsätter att protestera.

– Jag har förlorat min fysiska styrka, det jag har kvar är min mentala styrka. Men om vi inte vill att historien upprepar sig så måste vi engagera oss. Jag vill att mina barn ska få en bättre framtid, en ljus framtid, säger Tep Vanny.