Diakonia - Människor som förändrar världen
- Det som hände mig fick mig att bestämma mig. Jag tänker ägna resten av mitt liv, ja till och med att offra det om det krävs, åt att kämpa mot våldtäkter, berättar Nzigire Mwa Shekeza i östra Kongo. Foto: Joakim Roos

Shekeza kämpar för kvinnors rättigheter i Kongo via radion

Shekeza i Kongo-Kinshasa är en eldsjäl som brinner för förändring. Som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor som lever i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-09-26

Shekeza fick nog av våldet mot kvinnor

- 2004 kryllade det av soldater och rebeller i vår by. De stoppade oss vid vägspärrar, krävde pengar och misshandlade oss. På påskdagen samma år kom rebeller till mitt hem. De våldtog mig och min dotter. Mer om det vill jag inte berätta. Men jag kan säga att tack vare de kurser jag hade deltagit i, var jag medveten om risken att få hiv. Jag och min dotter gick genast till sjukhuset och jag är så tacksam att vi klarade oss.

Tänker inte ge upp

- Det som hände mig fick mig att bestämma mig. Jag tänker ägna resten av mitt liv, ja till och med att offra det om det krävs, åt att kämpa mot våldtäkter, berättar Nzigire Mwa Shekeza i östra Kongo-Kinshasa.

Shekeza är djupt engagerad i frågor som rör kvinnor och deras situation. Hon är vice ordförande för AFEM:s lyssnarklubb i byn Budodo som ger både män och kvinnor i byn råd om deras rättigheter i familjetvister och arvfrågor. AFEM står för Association des Femmes des Médias och är en människorättsorganisation som får stöd av Diakonia.

Använder radion för att engagera och informera

I radio intervjuar Shekeza andra kvinnor om deras situation och pratar om sexuellt våld i familjen och samhället, vikten att registrera sitt giftermål och sina barn officiellt hos myndigheter och varför det är så viktigt att ha legala dokument.

Shekeza gifte sig när hon gick i grundskolan. Äktenskapet registrerades aldrig officiellt vilket är vanligt än i dag i vissa byar. Detta har lett till att kvinnan inte har någon rätt att ärva sin man. När Shekeza hade fött tre barn övergav hennes man henne.

Från halvhjärtat engagemang till att satsa allt

I början av 2000-talet kom hon i kontakt med AFEM. Då var hon endast halvhjärtat engagerad eftersom hon inte trodde att hon var den aktiva typen eller hade mod att engagera sig. Men efter våldtäkten började hon engagera sig på allvar och vill framförallt hjälpa andra.