Diakonia - Människor som förändrar världen

Ouali i Burkina Faso lär bönder odla maniok

För Ouali Michel i Burkina Faso är ökad odling av maniok ett sätt att förhindra hungersnöd och ge fattiga människor mer makt över sina liv.

2014-01-27

Ville göra något åt hungersnöden och fattigdomen

Ouali Michel är en 28-årig lantbrukare från byn Fada i Burkina Faso. Han och resten av lantbrukarna i Fada har länge kämpat för att hålla livsmedelsförsörjningen igång, och undvika att hamna i hungersnöd som många andra av hans landsmän.

- 80 procent av befolkningen lever på jordbruk  och varje år drabbas de av hungersnöd, säger Ouali Michel.

Odling av maniok minskar hungern

Det var efter besök i grannländerna Benin, Ghana och Togo som Ouali Michel fick höra talas om att odling av grödan maniok hade minskat svälten drastiskt i flera regioner. Det berodde på att maniok behöver betydligt mindre mängd vatten än andra grödor för att kunna gro i samma fart.

- Vare sig hirs, durra eller majs klarar torka, för maniok räcker det med 3-4 millimeter regn för att klara skörden, menar Ouali Michel.

Driver numera ett förbund

Genom den förändring som odlingen av maniok har åstadkommit har Ouali Michel varit med och startat ett förbund, som skapar arbetstillfällen och reglerar handeln med maniok. Ouali Michel hoppas att förbundet ska spela en nyckelroll för att råda bort på hungersnöden i regionen.

Arbetet gör skillnad

Redan nu kan Ouali Michel se att förutsättningarna för jordbrukarna i Fada har förändrats till det bättre. Men han är inte nöjd, inte förrän hungersnöden och fattigdomen är borta.

- Jag vill verkligen hjälpa befolkningen att komma ur fattigdomen. Vi tror att odlingen av maniok kommer att hjälpa oss att komma över livsmedelskrisen i regionen, avslutar Ouali Michel.