Diakonia - Människor som förändrar världen

María Eugenia lär internflyktingar i Colombia om deras rättigheter

María Eugenia Cruz Alarcon i Colombia är en eldsjäl som brinner för förändring, som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor som lever i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-09-26

Flyktingar vet inte sina rättigheter

María Eugenias budskap kan kanske verka självklart och harmlöst: Att alla människor har rätt till ett värdigt liv. Men bland många av Colombias internflyktingar är det här nyheter. Att flyktingar har rätt att gå i skolan, att hustrumisshandel är olagligt, att staten har vissa skyldigheter – det har de aldrig hört talas om.

Men det räcker inte att bara jobba direkt med flyktingarna.

- Vi vill skapa ett bättre Colombia. Vi pratar med politiker, hjälper dem att få kunskap om vad som krävs för att kvinnornas och internflyktingarnas situation ska förbättras, säger hon.

Inspiration från Sisma Mujer

2007 kom María Eugenia i kontakt med Diakonias samarbetsorganisation Sisma Mujer. Sedan dess har hon ägnat det mesta av sin tid åt att hjälpa andra internflyktingar. Hon informerar om deras rättigheter, om vilka lagar de bör känna till. Hon försöker få familjer att inte bara skicka pojkarna till skolan, utan även flickorna.

- Jag träffar många 15-16 åriga flickor som bara har gått något år i skolan, sedan har de tvingats vara hemma och passa syskon och sköta hemmet, säger María Eugenía.

Mordförsök, kidnappningar och hot

Att kämpa för mänskliga rättigheter är livsfarligt i Colombia. Bara något år efter att María Eugenia började jobba med Sisma Mujer började hoten från kriminella grupper att komma. Nyligen trängde sig tre personer in i hennes enkla hem, i ett fattigt kvarter i huvudstaden Bogotá.

Inkräktarna tryckte upp dottern mot väggen, med en kniv mot strupen. Samtidigt hotade de att döda hennes bebis. De tog María Eugenias jobbdator, som innehöll känsligt material. Någon vecka senare kidnappade tre män hennes 13-åriga dotter. De band för hennes ögon, körde iväg henne och tvingade henne att gå i en halvtimme med ett vapen mot ryggen, medan de drog henne i håret och tafsade på henne.

María Eugenía lever med ständig rädsla: Flera gånger har hennes barn och barnbarn blivit kidnappade och hotade på grund av hennes engagemang. - Men jag kan inte vara tyst, säger María Eugenia. Foto: Felipe Abondano

María Eugenía vägrar att vara tyst

- De vill tysta mig genom att ge sig på mina barn, säger María Eugenia.

- Men jag kan inte vara tyst. Det finns en verklighet som är dold och den måste bli känd. Rädslan är en del av mitt jobb. Men jag blir stärkt av stödet från Sisma Mujer och Diakonia. Det är viktigt för oss att känna att världen vet vad som händer här. Att vi inte är ensamma.

Kvinnors frigörelse är värt allt

Hon ser hur kvinnorna blir starkare, hur de vågar anmäla övergrepp, hur de växer och motsätter sig våld. Hur de står upp för sina rättigheter och beslutar sig för att vara med och skapa en bättre framtid. Och när kvinnorna säger: Jag kände inte till mina rättigheter. Jag trodde att det var min uppgift att vara hemma och passa barn. Jag visste inte att min man inte får slå mig, att sexuellt våld är brottsligt. Att jag har rätt att få tillbaka mark som paramilitärerna tog ifrån mig.

- Då vet jag att något stort händer, säger María Eugenia. Att kvinnor frigörs. Och det är värt allt.