Diakonia - Människor som förändrar världen
Judith Maldonado är en advokat i Colombia som representerar personer som har fått sina mänskliga rättigheter kränkta. Trots den risk det utsätter henne för vägrar hon att ge upp och låta orättvisan segra. Foto: Felipe Abondano

Judith Maldonado: En MR-advokat som gör skillnad i Colombia

Judith Maldonado i Colombia är en eldsjäl som brinner för förändring, som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor som lever i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-09-26

Mammans dröm

Judith växte upp i Boyacá i nordöstra delen av Colombia. Hennes mamma blev föräldralös som nioåring, när Judiths morfar mördades tillsammans med ett stort antal av sina liberala partikamrater. I och med faderns död försvann Judiths mammas möjligheter att studera. Därför har hon gett allt för att Judith och hennes två bröder skulle få den utbildning hon själv aldrig fick.

Livslång kamp mot orättvisor

- Det är viktigt att vi alla vet att det finns saker som är fel, som orättvisor och MR-övergrepp, och att det finns folk som bär hopp om att detta går att förändra, säger Judith.

För henne har orättvisor alltid varit viktiga att bekämpa. Som 15-åring stred hon bland annat för religionsfrihet, åsiktsfrihet och HBT-rättigheter, och mot diskriminering av alla former. Senare startade hon organisationen El Colectivo, som numera är en av Diakonias samarbetsorganisationer i Colombia. El Colectivo ger juridiskt stöd till offer för MR-övergrepp i provinsen Magdalena Medio. Arbetet försätter såväl Judith som de andra engagerade i livsfara.

Ständiga attacker och hot

Sedan 2005 har El Colectivo utsatts för 23 attacker, och Judith är till följd av sitt arbete som advokat hårt utsatt. När El Colectivo hade skrivit en rapport där man anklagade armén för att betala ut skottpengar för dödade gerillasoldater blev hon vapenhotad.

- Jag attackerades av två män på moped med pistol. Pistolen trycktes mot mitt huvud men avfyrades inte. Istället slog de mig i ansiktet med pistolen, medan de hotade att döda mig.

Det var Judiths väska, med datorn och dess information, de var ute efter. Och att skrämma henne.

Prisad för sitt engagemang

Judiths föräldrar var från början rädda för hennes säkerhet, men efter att ha följt arbetet med ett av Judiths rättsfall förstod de att Judiths engagemang gjorde skillnad.

- På kvällen efter rättegångens första dag sa mamma att fram till i dag har jag bett att du ska lämna det här arbetet som MR-försvarare för att det är farligt. Men vad skulle hända om det inte fanns personer som du, som försvarar oskyldiga?

När Judith mottog 2012 års ”Internationella pris till försvar för de mänskliga rättigheterna” och utnämndes till Årets MR-försvarare fanns hela hennes familj på plats, stolta och berörda. Judith Maldonado visar oss alla att vi måste stå upp för de mänskliga rättigheterna. Att vi aldrig får acceptera övergrepp och straffrihet. Att det finns en väg till rättvisa, men att det krävs mod, envishet, kunskap och ett brinnande engagemang för att göra skillnad.