Diakonia - Människor som förändrar världen
I sitt äktenskap blev Griselda ett offer för den starka machokulturen i Honduras. Idag, efter att hon brutit sig fri från sitt äktenskap, driver Griselda ett härbärge för kvinnor som var i samma position som hon en gång var i.

Griselda Lupi i Honduras driver ett härbärge för kvinnor

Griselda Lupi i Honduras är en eldsjäl som brinner för förändring. Som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor som lever i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-09-26

Griseldas man var otrogen

Griselda Lupi var bara barnet när hon gifte sig; 16 år och full av förväntan.

- Jag trodde att min man älskade mig, att vi skulle leva lyckligt tillsammans. Men mitt liv blev inte alls som jag tänkte mig, säger hon.

Griseldas man var notoriskt otrogen. Under deras 20 år långa äktenskap fick han fem barn med fyra andra kvinnor. Samtidigt krävde han full kontroll över Griselda.

- För män här i Honduras är det normalt. Ingen höjer på ögonbrynen, säger hon.

Klar med studierna mot alla odds

Han ville inte låta henne studera. Han gömde hennes ansökningshandlingar, lade undan hennes id-kort och blev arg när hon trots allt lyckades anmäla sig till universitetet. Genom dubbla jobb och ett ständigt trixande med barnvakt åt dottern lyckades Griselda slutföra sina studier.

Tre av hennes syskon dog

Hon fick kontakt med Diakonias samarbetsorganisation CDM, lärde sig sätta ord på sin situation och träffade andra utsatta kvinnor.

Hon själv har inte drabbats av fysiskt våld, ”bara” psykiskt. Men under uppväxten tvingades hon se hur hennes mamma ständigt misshandlades av sin man. Han slog henne så illa att hon förlorade tre av sina tio barn innan de föddes.

Utbildar och förändrar mäns attityd

Idag använder Griselda sina egna erfarenheter för att hjälpa andra. Hon utbildar polis och domare – så att de slutar säga ”du får skylla sig själv, du hade ju så kort kjol” eller ”det var inte mer än rätt att du blev våldtagen när du går klädd sådär”. Hon är med och driver ett härbärge för utsatta kvinnor och leder självhjälpsgrupper för kvinnor som drabbats av våld.

I Honduras är det inte enkelt. Kvinnors rättigheter är ingen prioriterad fråga bland politiker och många män upplever Griseldas jobb som ett hot.

- De kallar mig häxa, de säger att jag bara vill provocera fram skilsmässor.

Griseldas arbete gör skillnad

I Honduras, som är mindre än Sverige, mördas i snitt en kvinna om dagen, just på grund av att hon är kvinna. Machokulturen är stark. Mannen anses överlägsen kvinnan, och kan därför behandla henne efter eget behag. För Griselda är det en självklarhet att fortsätta kämpa för förändring. Hon ser resultatet av sitt arbete; kvinnor får nytt självförtroende och tar sig ur svåra situationer, män börjar reflektera över samhällets normer.

- Det är fantastiskt. Jag är glad att jag kan hjälpa andra. Det hjälper också mig att läka mina egna sår.