Diakonia - Människor som förändrar världen
Beldine i Kenya har fått kunskap och mod. Nu ställer hon lokala makthavare till svars och kräver att skattepengarna ska användas där de bäst behövs.

Beldine i Kenya ser till att politikerna gör sitt jobb

Förr kunde politikerna komma med löften om vägbyggen eller bättre skola, och de pratade som om det var deras pengar. "Vi bara tackade och bugade", säger eldsjälen Beldine Olonde i Migori i västra Kenya. Hon och de andra i byn trodde att det handlade om personliga gåvor. Hon hade ingen aning om att det faktiskt var skattepengar de strödde omkring sig, och att det fanns regler för hur de skulle användas.

2014-06-18

Skattepengarna är inte politikernas!

Beldine Olonde brinner för förändring och rättvisa. Skattepengarna vill hon se där de gör mest nytta.

- Jag trodde att det var politikernas pengar. Det var inte klokt. Jag visste inte hur skattesystemet funkade, jag kände inte till mina rättigheter, säger hon.

Idag är verkligheten en annan. Genom Diakonias samarbetsorganisation Clarion har Beldine inte bara lärt sig hur skattesystemet fungerar och vad lagen säger. Hon har också fått mod och styrka att ställa makthavarna till svars.

Ställer krav på att offentliga medel ska användas till rätt saker

- Jag går till deras kontor. Jag bryr mig inte om att de är högstatusmänniskor. Jag knackar på och säger till dem att det är våra skattepengar de hanterar och jag ställer krav på att få veta vad de används till. Så de vågar inte längre luras.
Så skapas lokal demokrati och så stoppas korruptionen.

- Det är inte alltid så enkelt som det låter, säger Beldine. De som är mäktiga och har pengar vill ha mer pengar. De ändrar sig inte så lätt. Så man måste ligga på. Men vi har kommit långt nu. Vi är kända i samhället och ingen vågar längre försnilla pengar öppet, som de gjorde förut.

Många kommer för att be om hjälp

Beldine kommer från en fattig familj. Hon fick gå åtta år i skolan, mer hade familjen inte råd med. Men tack vare Clarions utbildning har hon fått en viktig roll i samhället.

- Förut visste nästan ingen vem jag var. Min man trodde bara att jag kunde laga mat och passa barn. Jag var väldigt blyg. Nu är det helt annorlunda.

Nu kommer grannarna och ber om råd och hjälp av Beldine. De vet att hon har kunskaper och hon vågar säga vad hon tycker och sätta sig upp mot andra.

- Jag är respekterad. Även min man har börjat respektera mig, och när de ringer mig för att komma på möten – då låter han mig gå.

Envisheten ger resultat

Beldines envishet och styrka har lett till flera konkreta resultat. Bland annat har hon lyckats få en högt uppsatt, lokal makthavare avsatt.

- Han var korrupt. Vi lyckades bevisa det och idag lever han som vi – han är en fattig bonde, säger hon.

Beldine kan inte sluta prata om vilken betydelse Clarion har haft för henne och för byn.

- Jag har lärt mig så mycket. De fick mig att börja tänka. Jag kunde inte tro att det var sant att jag som vuxen människa inte kände till mina rättigheter, att det fanns så mycket viktigt som jag inte hade en aning om. Innan jag kom i kontakt med Clarion har jag bara nickat åt allt, accepterat och försökt vara glad.

Det känns avlägset nu. Beldine utstrålar självförtroende och beslutsamhet. Och innan vi skiljs åt höjer hon rösten och säger i myndig ton:

- Om det finns pengar som har avsatts för de fattiga, så ska de också komma de fattiga till del. Så enkelt är det.