Diakonia - Människor som förändrar världen

Annabelle i Kenya brinner för kvinnors organisering

När Annabelle Waititu var liten brukade hon simma i floden som rann genom byn. Det går inte längre. Floden har torkat ut. Nu kämpar Annabelle för rätten till rent vatten.

2013-09-26

Floden har torkat ut

Annabelle Waititu är en eldsjäl som kämpar för rätten till rent vatten och för att kvinnor ska få leva ett bra liv. Hon är koordinator för ”Institute of Environment & Water”, en klimatorganisation i Kenya som Diakonia samarbetar med.

- När jag växte upp brukade jag simma i floden som rann genom byn, men idag går det inte längre. Floden har torkat ut och det lilla vatten som är kvar är förgiftat, säger Annabelle Waititu.

Svårt för bönder att bedriva jordbruk

Annabelle Waititu har tagit oss med till sin hemby Naivasha, cirka två timmars bilfärd från Nairobi, där de flesta livnärde sig som lantbrukare när hon växte upp. Nu är det ett torrt landskap vi möts av och Annabelle berättar hur svårt det blivit för bönderna att så och skörda.

- Det går inte att förutse regn- eller torrperioder längre. Som följd flyttar männen för att de måste ta arbete i staden. Kvinnorna som stannar kvar och sköter hushåll och barn får bära en tung börda. De tillbringar halva dagarna med att hämta vatten, ved och planera för matlagning. När de väl är klara med det finns inte mycket ork eller tid kvar till annat.

Vill att kvinnor ska gå samman

Klimatförändringarna är ett utvecklingsproblem som påverkar många olika områden, både ekonomiskt, politiskt, socialt och fysiskt. Särskilt hårt drabbas kvinnor som axlar ett stort ansvar, som vatten- och matförsörjning, hälsa och hygien. Kenyas landsbygd är ett patriarkalt samhälle och kvinnorna är beroende av männen eftersom kvinnorna ofta har ansvar för barn och hem och därför inte har möjlighet att tjäna egna pengar. Om en familj lyckas tjäna pengar och sätter in dem på banken står det ändå alltid i mannens namn.

Annabelle Waititu brinner för att göra världen mer rättvis. Hon får styrka och motivation av att hjälpa andra när hon ser den utsatthet som många lever i. Foto: Markus Marcetic

- Jag vill att kvinnor ska gå samman. Gemenskap ger säkerhet. Kvinnor måste förstå det. De måste anpassa sig till dessa nya tider, möta de nya utmaningarna som råder och förstå att de har kontroll över sina egna liv. Vad jag vill är att få ett samhälle där alla har samma tillgång till vatten och hälsovård. Det går inte att förlita sig på männen, kvinnorna måste få en bättre inställning till sin egen förmåga. De är ju redan ledare när det kommer till familjen, de måste uppmuntra sig själva att de kan vara det på andra plan också, säger Annabelle Waititu.

Organiserade kvinnor gör skillnad

Genom att bilda kooperativ kan kvinnor stärka sin ställning på flera områden. De kan stötta varandra och bygga upp ett sparande. Kvinnorna måste tänka mer långsiktigt, se sina behov och sina tillgångar. Organisera sig och komma ifrån beroendet av männen. Då kommer situationen för alla, även männen, att bli bättre.