Diakonia - Människor som förändrar världen
Saw Nelder sitter på golvet och tittar in i kameran. Saw Neldar har engagerat sig för jämställdhet och försöker medvetandegöra människor.

”Vi måste förändra människors attityd”

När Saw Neldar i Myanmar/Burma först hörde talas om utbildningen kring könsroller och könsbaserat våld, var han inte alls intresserad. Men en vän övertalade honom att gå. Nu arbetar han som volontär, försöker förändra mäns förhållningssätt till våld och kämpar för jämställdhet.

– Det är vanligt med könsbaserat våld, inklusive våldtäkter på barn, i Myanmar/Burma. Därför är det viktigt att höja medvetenheten om våldets konsekvenser och försöka minska förekomsten av våld, säger Saw Neldar.

Könsbaserat våld är nära kopplat till kulturen och traditionen i Myanmar/Burma och det är ett utbrett problem. Därför arbetar Diakonias samarbetsorganisation, the Womens’ Organizations Network (WON) med att öka medvetenheten kring genderfrågor och könsbaserat våld och hur våldet påverkar människors liv. WON sprider också information om de lagar och konventioner som skyddar kvinnor. 

– Nu förstår jag att könsbaserat våld har en enorm påverkan på kvinnors och barns liv och jag anser att vi alla har ett ansvar att stoppa våldet, säger Saw Neldar.

Påverkat hans föräldrars beteende

Han har engagerat sig som volontär och utbildare i ett projekt som går ut på att stoppa könsbaserat våld där han bor. Saw Neldars medvetenhet om problemen och hans vilja att göra något åt dem, är en direkt effekt av att han deltog i en av WON:s utbildningar.

I dag pratar Saw Neldar om jämställdhet med nästan alla han träffar. Han har bett sina nära vänner att visa respekt för kvinnor och sluta antasta dem på gatorna. Han har även pratat med sina föräldrar och släktingar om olika typer av könsbaserat våld. Som ett resultat av hans diskussioner med sin familj, har hans föräldrar insett att de tidigare varit både fysiskt och psykiskt våldsamma mot varandra.

– Efter vår diskussion upptäckte jag att de började förändra sitt beteende gentemot varandra.

Punkterar myter om mens

Saw Neldar har också lärt sig mycket om kvinnors reproduktiva hälsa, ett ämne omgivet av många myter. Han minns hur hans mamma sade åt hans yngre syster att hon skulle ta den traditionella medicinen kay-thi-pan för att rena sitt blod. Kvinnor i hans familj brukade också undvika att tvätta sitt hår när de hade mens. De trodde att hårtvätten kanske skulle stoppa mensen och innebära att smutsigt blod fastnade i livmodern, vilket i sin tur kunde orsaka cancer.

– Nu vet jag att menstruation inte involverar något annat än rent blod från kroppen och jag har berättat det för min mamma, min syster och mina kusiner så att de slutar följa gamla myter.

För en man i Myanmar/Burma är det inte alltid lätt att lyfta frågor kring kvinnors rättigheter och jämställdhet. Ibland måste Saw Neldar stå ut med att folk retas med honom och insinuerar att han är homosexuell. 

– Men jag försöker låta bli att lyssna och hålla mig till fakta. Och jag får alltmer respekt i vårt samhälle.

Berättat för Nang San Kham, programansvarig för Dikonia i Myanmar/Burma.