Diakonia - Människor som förändrar världen
Priyadharshini fick utbildning i inkomstgenerering och sedan ett lån för att föda upp kycklingar och öppna en liten livsmedelsbutik med basvaror och sötsaker. Priyadharshini Ravindraraja fick utbildning i inkomstgenerering och sedan ett lån för att föda upp kycklingar och öppna en liten livsmedelsbutik med basvaror och sötsaker.

Vägen tillbaka efter kriget

Under det långvariga kriget i Sri Lanka tvingades många människor att bli flyktingar i sitt eget land. Många av dem lider av trauman efter kriget och när de kommer tillbaka till sina gamla hem finns det oftast ingenting kvar. De måste börja om med två tomma händer, något som är särskilt tufft för unga kvinnor som blivit änkor under kriget. Priyadharshini Ravindraraja är en av dem.

Den unga änkan Priyadharshini Ravindraraja arbetar 60 timmar i veckan i en klädfabrik. Hennes man var en av många som dödades under de sista månadernas kraftiga beskjutningar från regeringsstyrkorna mot tamilgerillans område i norra Sri Lanka 2009. Parets båda barn var då 6 och 2 år gamla och Priyadharshini väntade sitt tredje barn.

Hon och barnen tvingades flytta till ett läger i granndistriktet Trincomalee. Det fanns ingen läkarhjälp att få i lägret och när det var dags för Priyadharshini att föda fick hon gå till sjukhuset själv. Hennes tredje barns födelse var en oförglömlig upplevelse. 

– På sjukhuset var det min 6 år gamla son som såg efter mig och sitt yngre syskon. Det var han som hällde upp den första koppen te åt mig efter förlossningen, berättar Priyadharshini Ravindraraja med tårar i ögonen.

Inget kvar i hembyn 

När hon återvände till sin hemby tre år senare med barnen fanns det ingenting kvar av huset, bara djungel. Men Priyadharshini var ändå tvungen att hitta kraft för att bygga upp sitt liv på nytt. Hon flyttade in hos släktingar i en grannby och försökte försörja familjen på fiskeriarbete. Men det hon tjänade, omkring 300 rupier (18 kr) om dagen, räckte inte ens för att försörja en person.

Hon visste inte vad hon skulle göra med barnen men med hjälp av en präst kunde hon skicka de två äldsta, nu 14 och 10 år gamla, till en kristen internatskola, långt hemifrån. Efter att Priyadharshini flyttat till ett tillfälligt boende kom hon i kontakt med organisationen Yugashakthy Women Federation och fick råd och stöd av dem under nära 6 månader.

Fick lån för att öppna en liten butik

Tillsammans med Diakonias samarbetsorganisation Sri Lanka Centre for Development Facilitation ger Yugashakthy Women Federation stöd och kraft till kvinnor som blivit offer för kriget. Organisationerna hjälper till att starta spargrupper och ger utbildning i småföretagande.

Priyadharshini fick utbildning i inkomstgenerering och sedan ett lån för att föda upp kycklingar och öppna en liten livsmedelsbutik med basvaror och sötsaker. Men trots intäkterna från butiken var inkomsten fortfarande låg och Priyadharshini valde att ta jobb i en klädfabrik för att få en mer regelbunden lön. Livsmedelsbutiken sköts nu av hennes föräldrar som också bor hos henne.

Hon arbetar över 10 timmar om dagen och tjänar 10 500 rupier (650 kr) i månaden om hon inte tar ledigt. Trakasserier är vanliga på arbetsplatsen med Priyadharshini vill inte säga upp sig.

– Jag möter många problem på jobbet, men jag härdar ut. Jag har inget annat val, förklarar hon. 

Tänker utvidga butiken

Enligt SLCDF och Yugashakthy utnyttjas fabriksarbetarna och det finns många problem att ta itu med på arbetsplatsen. Till exempel finns det ingenstans att vila och de anställda tvingas att stå upp hela dagen.

Men Priyadharshini känner sig stark och att ge upp är inget alternativ för henne. Hon vill försäkra sig om att hennes barn får en ordentlig utbildning och hon har planer för hur hon kan utvidga sin butiksverksamhet. Med hjälp av Diakonias samarbetsorganisation kan hon få pengar från spargruppen för att bygga ut sin verksamhet och förhoppningsvis kunna lämna arbetet på fabriken.

– Jag vill att man ser mig som en stark kvinna som lyckats komma tillbaka trots att vägen varit mycket svår, säger hon.