Diakonia - Människor som förändrar världen
Idag är Geetha på väg att bli vuxen. Hon pluggar IT. Foto: Sean P Stephen

Sri Lanka: Möt Geetha tio år efter tsunamin

Bara några veckor efter tsunamin, som inträffade den 26 december 2004, träffade Diakonia Geetha i Sri Lanka. Då var hon 11 år och en av de som överlevt. I slutet av 2014 sökte vi upp henne igen. Här får du möta Geetha i text och två bildspel.

2014-12-19

Januari 2005: Bodde i ett läger

I januari 2005, direkt efter tsunamin, bodde Geetha i ett läger. Hon saknade sin skola, som också blivit ett tillfälligt boende för andra som förlorat sina hem i vågen. Allt skolmaterial och hennes skoluniform var borta.

I lägret fanns många andra barn och organisationer ordnade lekar och aktiviteter. Ändå saknade Geetha sin skola mycket.

Oktober 2005: En ny vardag

I oktober samma år träffade vi Geetha igen. Då hade hon, hennes mamma och mormor kunnat flytta tillbaka till platsen där de bodde innan tsunamin. Tidigare stod det en hydda på platsen, men nu hade de fått ett enkelt plåthus. Skolan hade börjat igen och det var Geetha glad över. Men allra gladast var hon över att ha fått en egen cykel. Med den kunde hon cykla till skolan "och jag kan skjutsa mamma och mormor och om det kommer en ny tsunami kan jag cykla snabbt härifrån." 

Slutet av 2014: Geetha pluggar IT

Vi söker upp Geetha igen. Hon bor kvar i huset med sin mamma. Hon har slufört sina grundstudier med gott resultat. Nu pluggar hon IT. När hon kommer hem på kvällarna hjälper hon till med hushållsarbetet och lagar mat. Geetha vill bli klar snabbt med studierna så att hon kan börja jobba. Hon vill få chansen att undervisa och hjälpa barn som kommer från samma enkla förhållanden som hon själv. 

Mamman försöjer dem båda med att arbeta på risfälten. Diakonias samarbetsorganisation SWOAD har hållit i utbildningar för människorna i byn om hur man kan skydda sig mot framtida katastrofer. Även myndigheterna har jobbat med detta och de flesta menar att om det skulle komma en ny tsunami så vet alla vad som gäller.