Diakonia - Människor som förändrar världen
Wah Wah Kyaw Wah Wah Kyaw är volontär för NGO Gender Group. "Med mindre våld kommer samhället att bli mer öppet och fritt", säger hon.

Wah Wah Kyaw vill prata om våldet

– I Myanmar/Burma är våld i nära relationer utbrett, men ingen vill prata om det. De flesta anser att mannen är överlägsen och har rätt att slå sin fru och sina barn. Varken män eller kvinnor är medvetna om att det här är ett övergrepp. I stället ser de det som ett sätt för mannen att sätta sig i respekt, säger Wah Wah Kyaw. Hon är volontär i en frivilligorganisation som arbetar mot våld.

– Jag brukade arbeta i en fabrik. Men både jag och min man tyckte att det var bättre för mig att stanna hemma och ta hand om hemmet och vår sjuåriga dotter. Det har också gett mig möjlighet vara med på organisationen NGO Gender Group:s utbildningar i gender, könsbaserat våld och om FN-konventionen CEDAW (som handlar om att göra slut på all diskriminering av kvinnor).

Vill dela med sig av sin kunskap

Wah Wah Kyaw arbetar numera som volontär för NGO Gender Group i förorten där hon bor, ett industriområde utanför Rangoon.

– Nu vill jag dela med mig av min kunskap med andra i området. Jag har fått kontakt med lokala myndigheter så att jag kan samarbeta med dem när någon som är utsatt för våld ber mig om hjälp. Och tillsammans med min granne, Kyawt Kyawt, som också är volontär, kommer jag att hålla möten här hemma varje månad. Vi kommer att diskutera könsbaserat våld, barnmisshandel och jämställdhet.

Alkohol ett stort problem

– Jag blev volontär för att jag vill att kvinnor i Myanmar/Burma ska få ett bättre liv. Människorna i det här området är fattiga. De flesta kämpar med sitt dagliga liv och lever ur hand i mun. Könsbaserat våld är vanligt, speciellt våld i nära relationer liksom våldtäkt mot barn. Vi lever i en kultur där vi grälar på varandra, alla gör det och grälen eskalerar ofta till våld. Alkohol är ett annat stort problem som leder till våld, säger Wah Wah Kyaw.

”Samhället blir öppnare med mindre våld”

– Många människor har aldrig hört talas om gender och könsbaserat våld och vet inte vad de ska göra när de ställs inför problem med våld och bristande jämställdhet. Jag hade inte heller hört de här begreppen förrän jag var med på en av NGO Gender Group:s utbildningar.

– Nu har jag delat med mig av min kunskap till min man och han tycker att jag gör ett jättebra jobb för att hjälpa andra. Med mindre våld kommer samhället att bli mer öppet och fritt, säger Wah Wah Kyaw stolt.