Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonias samarbetsorganisation MKP i Bangladesh. I mitten i turkost står Banu Begum, som var den som hörde att två små kusiner skulle giftas bort med varandra. Till vänster om henne står Moushumi Rahman. Personalen på Diakonias samarbetsorganisation MKP i Bangladesh. I mitten i turkost står Banu Begum, som var den som hörde att två små kusiner skulle giftas bort med varandra. Till vänster om henne står Moushumi Rahman. Foto: MD. Hasan Jan, ITO

Arbetar för att stoppa barnäktenskap

I Bangladesh jobbar Diakonias samarbetsorganisation Manab Kallyan Parished, MKP, bland annat för att stoppa barnäktenskap. Nyligen lyckades de förhindra att två små kusiner giftes bort med varandra. 

- Jag blev så förvånad när jag insåg att den lille pojken med napp i munnen och den lilla bebisen som satt i sin mammas knä skulle gifta sig dagen efter, säger Moushumi Rahman, som jobbar för Diakonias samarbetsorganisation Manab Kallyan Parished, MKP, i Bangladesh.

Upptäcktes av en slump

Det var en vanlig eftermiddag i mars i staden Thakurgaon i norra Bangladesh. Folk var på väg hem från jobbet, barn lekte. Banu Begum, som jobbar som lokalvårdare på MKP, hade avslutat arbetsdagen och var ute och samlade kvistar och löv till  sin matlagning.
I närheten av en lekplats hörde hon barn som pratade om två bebisar som skulle giftas bort ett par dagar senare. Barnens farfar, 70-årige Salam, hade arrangerat äktenskapet mellan sina barnbarn, som alltså är kusiner.

Barnäktenskap är förbjudet

Banu Begum har jobbat hos MKP i drygt fyra år. Hon visste att äktenskap mellan underåriga är förbjudet. Så hon berättade för kollegerna på MKP om äktenskapsplanerna. MKP:s jämställdhetsexpert Moushumi Rahman och sju av hennes kolleger besökte genast småbarnens familjer, som varken var särskilt fattiga eller lågutbildade.

En av Salams döttrar berättade att det var hennes far och bröder som planerade för bröllopet. Med sorg berättade hon att även hon själv blivit bortgift redan som litet barn: 

- Och nu planerar han att göra samma sak med sina barnbarn, sa hon. Tyvärr är mina bröder på hans sida. Barnens mödrar har inget att säga till om, även om de är emot äktenskapet.

Hon bad MKP att rädda barnens liv.

MKP jobbar för jämställdhet, för att förebygga våld mot kvinnor och för att våldsverkare ställs inför rätta.

För att stoppa äktenskapet kontaktade MKP polisen och lokala medier. Polisen grep barnens fäder. De släpptes efter att de skrivit under en försäkran om att de aldrig ska försöka gifta bort sina underåriga barn.

MKP lyckades tillsammans med myndigheterna stoppa äktenskapet. Men liknande händelser är vanliga i Bangladesh.

- Det är skamligt och fullkomligt obegripligt att bebisar ska tvingas ingå äktenskap, säger Rabiul Azam, MKP:s generalsekreterare. Detta måste få ett slut!