Diakonia - Människor som förändrar världen
Tep Vanny brinner för rättvisa, och att hon tillsammans med alla andra kambodjaner som delar hennes öde ska få tillbaka den mark som har stulits från dem. Foto: Stephen Welch

Tep Vanny tar emot the Global Leadership Award

I flera års tid har Tep Vanny stått längst fram vid kravallstaketen och protesterat mot korrupta makthavare i Kambodja. Nu får hon pris för sin kamp för att kambodjaner ska få sin stulna mark tillbaka.

2013-04-08

Symbol för framgångsrik kamp

- Det känns fantastiskt att få det här priset, det är en symbol för vår framgångsrika kamp. Och det ger mig, och de andra kvinnorna, kraft och motivation att fortsätta kämpa för rättvisa, säger Tep Vanny.

Vill ha rätt form av utveckling

Det var 2007 som makthavare "hyrde ut" marken runt sjön Boeung Kak, strax utanför huvudstaden Pnomh Penh, till ett företag. Så småningom började man vräka de boende som vägrade att flytta och fyllde igen sjön med sand.

Deras hus jämnades med marken och många tvångsförflyttades till platser utanför huvudstaden där det inte går att försörja sig för att det varken finns jobb eller kunder. Tep Vanny och flera andra kvinnor som bodde runt sjön hade inget att förlora, de använde det de hade: sina kroppar, sina röster, sitt engagemang och började demonstrera för att få sin mark tillbaka.

The Global Leadership Award: Tillsammans med fem andra pristagare, bland annat Malala Yousafzai från Pakistan, fick Tep Vanny ta emot the Global Leadership Awards, som ges till kvinnor som med sitt hjältemod står upp för mänskliga rättigheter och för att stärka demokrati. Grattis Tep Vanny önskar Diakonia!

Equitable Cambodias utbildning viktig

Ju mer de lärde sig om sina rättigheter via Diakonias samarbetsorganisationer, Equitable Cambodia och LICADHO, desto argare blev de. Den utbildningen som Tep Vanny och andra kvinnor vid Boeung Kak sjön har fått genom Equitable Cambodia har delvis gjorts möjlig med stöd av Diakonia.

- Equitable Cambodia har stärkt grannskapet mycket, så nu är jag mer medveten om mina rättigheter, vilket har gjort att jag och människorna runt om mig är mer modiga och mer villiga att gå samman. Det är så vår motståndsrörelse började, säger Tep Vanny.

Har fängslats för sitt engagemang

Av tradition ska kvinnor i Kambodja inte ta någon plats, men nu gick de ut på gatorna och demonstrerade och krävde att deras mänskliga rättigheter respekterades. Från att ha drivit en liten affär och varit hemmafru, blev Tep Vanny en av ledargestalterna bland ”kvinnorna vid sjön”. Och när de blev för högljudda arresterades Tep Vanny och ytterligare 11 kvinnor och satt fängslade i över en månad. Men protesterna – både inom och utom landet – fortsatte växa och gick inte att ignorera.

Vid arresten inleddes en högljudd kampanj av Equitable Cambodia för att kvinnorna skulle släppas. Så blev det, och efter det har kvinnorna fortsatt kämpa för att de ska erkännas som markägare. Och deras kamp har gett resultat. Deras protester fick Världsbanken att stoppa framtida utbetalningar som skulle kartlägga markrättigheter i landet. Det har aldrig hänt tidigare.

Beredd att offra sitt liv

Bara en månad senare fick över 600 familjer papper på sin mark vid Boeung Kak.

- Jag är inte rädd, jag är beredd att offra mitt liv för att vi ska få vår mark tillbaka, säger Tep Vanny som fortsätter att protestera.

Fortfarande är det många familjer kring sjön som inte har rätt till sina hem, fortfarande är kränkningar av mänskliga rättigheter och land grabbing, ett enormt problem i Kambodja.

Ett kvitto på att arbetet är viktigt

Det pris som Tep Vanny tagit emot – Global Leadership Award – instiftades av USAs tidigare utrikesminister Hillary Clinton.Tep Vanny säger att priset är ett kvitto på att de hon och de andra kvinnorna gör är viktigt och hon hoppas att priset kan inspirera andra.

- Jag är oerhört stolt över vårt arbete, jag har aldrig ens drömt om att jag skulle få ett sådant här erkännande och uppmuntran, säger hon i en kommentar till priset.