Diakonia - Människor som förändrar världen

Kenya: Mullys ger föräldralösa barn en framtid

Stella hamnade på gatan när hon bara var tre år. Jonathans båda föräldrar dog när han var liten. Bådas liv förändrades när de kom till Mully Children's Family i Kenya. 

2014-11-21

Barnhemmet som ger barnen mer än ett hem

Mully Childrens Family, MCF, är en organisation för gatubarn, föräldralösa barn och för andra utsatta barn. Den startades av Charles Mulli 1989. Organisationen är inte bara ett barnhem utan arbetar främst med att återanpassa barnen till samhället igen. 

Ett led i rehabiliteringen för utsatta barn är att arbeta med sport och talangträning. MCF arbetar med barn från olika kulturella bakgrunder och genom att arbeta med dans, sång, musik, poesig, karate, teaterklasser och bollsporter från olika traditioner lär sig barnen om andra kulturer. 

Det fanns en tid när Stella inte kunde förlåta sin mamma för hur blev behandlad som barn. Men tack vare det hon lärt sig på Mullys är hon beredd att göra det. Foto: Diakonia.

 

Stella hamnade på gatan som treåring

– Nu har jag vänner som alltid finns i närheten och vi delar livet med varandra, berättar Stella Louku som bor på Mully Children’s Family Home i Kenya.

I dag, som 19-åring, mår hon bra men vägen hit har varit lång och svår. När hon var liten dog hennes pappa och det fanns ingen som hjälpte familjen. Mamman fick jobb men använde pengarna till alkohol.

Stella blev slagen av sin mamma och hamnade till slut på gatan, bara tre år gammal. Det var ett tufft liv och Stella längtade efter hjälp. Någon hade berättat om Mully Children’s Family och en Charles Mulli som brukade besöka de hemlösa barnen på gatan och som startat ett barnhem. Stella, som nu bott på gatan i fyra år, berättade sin historia för Charles Mulli. Hon fick följa med honom och hon ler när hon berättar om den dagen. Nu går hon i skolan, sjunger och dansar, och vännerna – ja, de är ett stort stöd, säger Stella.

Jonathan insåg efter sin utbildning att det han egentligen helst ville göra var att hjälpa barn i samma situation som han själv varit i. Foto: Diakonia.

Jonathan hjälper i dag andra barn

Jag ville ge något tillbaka till Mully´s säger Jonathan som arbetar på Mully Children’s Family Home. När Jonathan var liten dog båda hans föräldrar och han hade inga pengar till varken mat eller skolgång.

Han började jobba som ”huspojke” i ett hem. Lönen var, som för många andra barn, bara mat. Barnen har ingen möjlighet att spara ihop egna pengar och det är inte ovanligt att de utnyttjas. I Kenya kan barnen ansöka om att få komma till ett barnhem och Jonathan ansökte vid domstolen och fick komma till Mully Children’s Family.

Jonathan beskriver själv att han gjorde bra ifrån sig och började senare studera journalistik och kommunikation. Han jobbade som journalist ett tag men han kände att han ville ge något tillbaka till Mully och jobbar i dag med besöksverksamheten på familjedaghemmet.

Han är numera även gift och har ett barn.

Julen uppmärksammas även här

Julen på Mullys kommer att uppmärksammas på lite olika sätt. Personalen ser alltid till att barnen får en särskild upplevelse kring jul.

Det bjuds på extra festlig mat på juldagen och det anordnas talangshower.

Under hela december månad erbjuds barnen särskilt stöd i att bearbeta upplevelser de varit med om. Man kommer också att arbeta med interaktiva talk shows där ämnen som droger, hiv/aids, tidiga äktenskap tas upp.