Diakonia - Människor som förändrar världen
Flora Saturnino använder sina erfarenheter till att hjälpa kvinnor som behöver juridiskt stöd.

Moçambique: Flora Saturnino ger juridisk hjälp till utsatta kvinnor

Flora Saturnino har rest sig. Från att ha varit utblottad och utstött är hon idag den i byn som alla vänder sig till för att få råd och juridiskt stöd. 

2014-10-27

Utbildning var en självklarhet

Flora Saturnino i Moçambique kommer från en familj där alla utbildade sig. Det var något självklart. Men när hon gifte sig ändrades allt:

- Min man ville inte alls att jag skulle fortsätta utbilda mig. Han slog mig mycket och när han gav sig på våra två flickor och förbjöd dem också att gå i skolan – ja då gick jag därifrån, berättar hon kort och koncist.

Människor köar för att få hjälp

Flora bor i den lilla staden Marracuene som ligger drygt tre mil från huvudstaden Maputo. När jag möter henne sitter hon på organisationen AMMCJ:s lokala kontor för att ge människor juridisk rådgivning och stöd. Mottagningsrummet är enkelt och ganska mörkt. Det finns två stolar och ett bord samt några böcker, det är allt. Utanför sitter människor på kö och väntar. De sitter intill husväggen där det är lite skugga, alla i plaststolar som sett bättre dagar. Alla verkar inställda på att väntan kan bli lång idag.

Lämnade mannen

- När jag lämnade min man hade jag bara med mig kläderna jag hade på mig, och så en dotter i vardera handen. Det här hände för länge sedan men än idag kämpar jag för att kunna bygga mig ett riktigt hem igen.

Efter att hon lämnat sin man spred han rykten om henne, att hon höll på med trollkonster och var en häxa. Flora blev utstött och oerhört ensam.

- Till slut övertygade min man till och med mina flickor om att jag var en dålig människa. De flyttade hem till honom igen. Under fyra år fick jag inte träffa dem, berättar hon med plågad min.

Betalade skolan för sin dotter

Att inte träffa sina barn gjorde ont, och inte blev smärtan mindre av att veta att de bara var hemma och inte tilläts studera.

- Till slut tröttnade en av flickorna på livet som hushållsslav. Hon krävde att få gå i skolan igen. Men hennes pappa vägrade såklart. Då betalade jag för skolan åt henne. Jag som inte hade något, berättar Flora.

Som "paralegal" hjälper hon andra utsatta kvinnor

2005 deltog Flora i en av det kvinnliga juristnätverket AMMCJ:s utbildningar till ”paralegal”, en slags folkets juristassistent. Sedan dess har hon fortsatt att gå kurser och lära sig mer om landets lagar och människors rättigheter. Störst engagemang känner hon för kvinnors situation.

- Jag jobbar nästan helt ideellt med detta och hela tiden kommer det nya kvinnor som behöver hjälp, berättar hon.

Våld i hemmet vanligt

Våld i hemmet är snarare en regel än ett undantag i Moçambique, menar Flora. Hon får stöd för sitt påstående av juristerna på AMMCJ:s huvudkontor i Maputo:

- Det stämmer. Bakom i stort sett varenda dörr i det här landet förekommer det våld. I alla samhälsklasser. Och det tragiska är ju att många kvinnor fortfarande lever i tron att det är mannens rättighet att slå och bestämma över deras liv, säger advokaten Bela Lithuri på AMMCJ.

Bela Lithuri är jurist och arbetar på organisationen AMMCJ. Hon intygar att våld mot kvinnor är ett stort problem i Moçambique.

Med kunskap förändras allt

Floras envishet och tro på att utbildning ger ett bättre liv går inte att ta miste på. Hon delar med sig av sin kunskap till alla. För vet man vilka rättigheter man har, så reser man sig förr eller senare ur förtrycket, menar Flora. Men stoltast är hon ändå över sina barn:

- Idag har min ena dotter en högre examen. Och jag är en mycket stolt mamma. Och så har jag blivit mormor också, säger Flora. Och det är glädje och framtidstro bakom varenda stavelse.