Diakonia - Människor som förändrar världen
Genom SCDO:s yrkesutbildning har Abdirazak skaffat sig nya kunskaper inom elinstallation, och idag arbetar han för Galkayo Technical Institute. Foto: Harun Hassan

Somalia: Yrkesutbildningar förändrar liv

För att minska oroligheter i Somalia och hjälpa den unga befolkningen in i arbete genomför Diakonias samarbetsorganisation SCDO yrkesutbildningar. Abdirazak är en av dem som har deltagit.

2013-03-12

De som hoppat av skolan får en ny chans

Abdirazak Ibrahim Adaan är en 23-årig ung man som bor med sin faster i Galkayo, Puntland. Efter att han hoppade av skolan för att han inte hade råd att gå kvar, hörde han på radio om att ett program i närheten erbjöd yrkesutbildningar till unga som tvingats sluta i skolan.

Programmet visade sig vara ett projekt från Diakonias samarbetsorganisation Somali Community Development Organisation (SCDO), som sedan 2010 har erbjudit yrkesutbildningar till unga i regionen. SCDO startade programmet för att hjälpa somaliska ungdomar att hitta jobb i stället för att utnyttjas i Somalias interna konflikt. Programmet är även viktigt eftersom Somalia har tömts på erfarna och duktiga yrkesarbetare till följd av inbördeskriget.

Gick ut programmet och fick jobb direkt

Under nio månader gick Abdirazak SCDO:s yrkesutbildning vid Galkayo Technical Institute där han fick utveckla sina färdigheter och sin arbetsförmåga inom elinstallation.

Efter att han gått klart utbildningen blev Abdirazak genast anställd av ett privat företag inom elbranschen i Galkayo. När han hade arbetat på företaget i några månader blev Abdirazak erbjuden en deltidstjänst som utbildare i elteknik på Galkayo Technical Institute. Där tjänar han just nu 300 dollar per månad, vilket är tillräckligt för att tillgodose hans grundläggande behov och dessutom ger honom möjlighet att betala skolavgifterna för hans syskon.

Förändrade hans liv och självbild

Enligt Abdirazak har SCDO:s utbildningsprogram helt förändrat hans liv och gett honom hopp när han inte trodde det fanns något.

- Jag känner mig stolt över att jag kan ta hand om mig själv och bidra till min familjs välbefinnande, säger Abdirazak, som numera är övertygad om att han kan fullfölja sina drömmar.

Utbildat över 4 000 personer

Som ett resultat av SCDO:s projekt har 1 890 män, kvinnor, personer från minoritetsgrupper och personer med funktionshinder deltagit i yrkesutbildningarna, medan ytterligare 2 400 personer har lärt sig läsa och räkna som en förberedande del av sin yrkesutbildning.

Av de som deltagit i programmet har hela 82 procent fått jobb. Dessutom har de 2 400 ungdomar som gått den förberedande kursen uppgett att de nu förstår de demokratiseringsprocesser som pågår i Somalia, tack vare att de nu kan läsa och skriva.