Diakonia - Människor som förändrar världen

Somalia: Fadumo tog kontroll över sitt liv

Tack vare utbildningen hos Diakonias samarbetsorganisation KAALO Women Center har Fadumo idag ett jobb och hopp inför framtiden. Det är stor skillnad jämfört med år 2000, då hon tvingades fly från sitt hem.

2012-09-12

Erbjöd gratis undervisning för kvinnor

2002 rekryterade Diakonias partnerorganisation KAALO Women Center kvinnor från lägren för att erbjuda kostnadsfri undervisning i att läsa, skriva och räkna samt yrkesutbildning.

Fadumo Yusuf Muuse påbörjade utbildningen men var tvungen att sluta när hennes man insjuknade och dog. Hon blev ensam försörjare av deras fem barn och hade inte längre råd att ägna tid åt att lära sig läsa och skriva.

KAALO anpassade verksamheten så att kvinnorna kunde delta

När personalen på KAALO insåg det organiserade de lektioner på morgnar och kvällar så att arbetande kvinnor också skulle kunna delta. 2003 återupptog Fadumo studierna och lärde sig utöver att läsa och skriva också skrädderi, klänningssömnad och batikteknik.

KAALO Women Center i Puntland, som ligger i den nordöstra delen av Somalia, erbjuder undervisning för vuxna i att läsa, skriva och räkna samt yrkesutbildning. Centret riktar sig till både kvinnor från landsbygden och personer som tvingats fly på grund av kriget i södra Somalia.

Försörjer sig själv

Efter avslutad utbildning gav KAALO henne en symaskin som hon tog med till marknaden, där hon började tillverka kläder. Med hjälp av sina nya kunskaper kunde hon tjäna pengar genom att laga kläder i sitt hem. Hon arbetade också ideellt som lärare på KAALO, vilket 2012 resulterade i en heltidsanställning på centret.

70 procent får jobb: Mellan 2007 och 2010 genomgick 3 598 kvinnor Diakonia-finansierade utbildningar genom KAALO Women Center. Uppföljningar visar att 70 procent av de ungdomar och kvinnor som har genomgått yrkesutbildning i Puntland hade fått anställning eller startat eget företag, med en inkomst på minst 50 amerikanska dollar i månaden.

Relativ fred i Puntland

I Puntland vistas uppskattningsvis 60 000 människor (2010) som tvingats fly från andra delar av Somalia. Flyktingarna undkommer visserligen kriget, men lever under eländiga förhållanden och måste kämpa för att överleva i ett land där 43 procent av de cirka 9 miljoner invånarna lever på mindre än en amerikansk dollar om dagen.

Fadumo tog kontroll över sitt liv

Fadumo föddes i Kismayo, en historisk hamnstad nära gränsen mellan Somalia och Kenya. Hon och hennes familj flydde till Puntland under stridigheterna år 2000 och lämnade allt de ägde bakom sig. När maken dog stod hon ensam med fem barn och utan försörjning.

- Men idag kan jag hjälpa mina barn med läxorna!, säger Fadumo.

Lär kvinnor fatta kloka beslut

Fadumo berättar att hennes status i samhället höjdes när hon inte längre behövde förlita sig på andra. Hon känner till och med att hon nu kan lyfta fram kvinnofrågor.

- Under min utbildning fick jag lära mig om riskerna med kvinnlig könsstympning och andra hälsofrågor. Nu kan jag lära andra kvinnor att fatta bättre beslut i livet, säger hon.