Diakonia - Människor som förändrar världen
Som murare har Jacqueline byggt upp ett rykte om sig själv och blivit en ledare i sin by genom att våga bryta mot könsstereotyper. Foto: AFEM-SK

Kongo-Kinshasa: Jacqueline har brutit könsstereotyper

Jacqueline i Kongo-Kinshasa är den första kvinnliga muraren i sin by. Hon lärde sig att försvara sina rättigheter efter att ha deltagit i seminarier som hölls av Diakonias samarbetsorganisation AFEM-SK.

2013-09-24

Tvingades från skolan tidigt

Jacqueline Barhalibirhu Byamungu tvingades lämna skolan i förtid på grund av bristande stöd hemifrån. Hon har två barn, fem och två år gamla, och hon bor med sin man i byn Nyangezi i södra Kivu. Hennes levebröd hade hon tidigare vid en gård, där hon arbetade på en liten tomt som ägs av hennes make.

AFEM-SK:s workshop gav henne perspektiv

En dag deltog Jacqueline i en workshop som Diakonias samarbetsorganisation AFEM-SK höll i. Där lärde hon sig om kvinnors rättigheter och jämställdhet, och att kvinnor har rätt samma möjligheter som män. AFEM i södra Kivu är kända för att skapa förändringar, genom att stödja kvinnor som vill utöva sina rätt till information och yttrandefrihet. Jacqueline insåg under workshopen att dessa rättigheter även gällde henne.

AFEM-SK, Association des Femmes des Medias du Sud-Kivu, arbetar för att främja jämställdhet genom att öka kvinnors självtillit. Det här gör de via sina radioprogram och sin lyssnarklubb NCE. AFEM-SK har arbetat med kvinnor i media sedan 2009.

Bröt flera stereotyper

När hon hade gått klart workshopen deltog Jacqueline i yrkesutbildningar för egenföretagande. Och idag arbetar hon som murare.

- Efter att jag lärde mig mer om jämställdhet insåg jag nivån av ojämlikhet i mitt samhälle. När jag valde att bli murare möttes jag av stor förvåning från alla i min by. De var förvånade eftersom att mura är något som bara män jobbade med, säger Jacqueline.

När hon hade blivit en murare förvånade Jacqueline återigen sin omgivning genom att köpa en egen tomt. Den traditionella stereotypen i Nyangezi förbjuder annars kvinnor att äga mark. Jacqueline var dock envis, och litade på det hon hade lärt sig på AFEM-SKs workshop.

Hennes barn kan få utbildning

Nu när Jacqueline har en inkomst har hon kunnat registrerat sin dotter och son i en bra skola för att se till att de får den utbildning som hon aldrig fick. Hon håller också på att riva sitt nuvarande hus som är byggt med lera, och istället bygga ett hus med hållbara material.

Folk uppskattar hennes arbete

- Jag har blivit konkurrenskraftig och jag har fått en hel del byggprojekt på marknader där många manliga murare misslyckas. Det är för att många uppskattar mitt arbete, säger Jacqueline.

Och byborna säger detsamma. De pratar om Jacqueline med aktning och respekt, och hyllar det arbete hon utför och den förebild hon har blivit. "Om Jacquie är i din trädgård, gör hon alltid ett bra jobb", säger de.