Diakonia - Människor som förändrar världen
Lånen från EFEM som Awa har fått ta del av har lett till att många kvinnor kunnat bygga upp egna affärsverksamheter och bli socialt och ekonomiskt oberoende. Foto: Ablassé Ouedraogo

Burkina Faso: Mikrolån förändrade livet

För Awa Baga blev kontakten med Diakonias samarbetsorganisation EFEM i Burkina Faso avgörande. Mikrokreditlånen från EFEM hjälpte Awa att hitta en långsiktig försörjning både för sig själv och för sin lilla dotter.

2011-03-01

En vändpunkt i livet

- När kvinnorna i ’Etre Femme’, EFEM, blev medvetna om mitt problem, beslöt de att hjälpa mig. Tack vare EFEM:s stöd har mitt liv verkligen förändrats, i dag tjänar jag mer och jag kan köpa det jag behöver, säger Awa Baga.

Awa Baga är 26 år gammal och ogift. Hon lever tillsammans med sin mamma, sina tre bröder och två systrar i Kombissiri i Bazègaprovinsen i östra Burkina Faso. När hon var tre år gammal insjuknade hon i polio och hennes vänstra fot skadades av sjukdomen.

Tvingades sluta skolan efter tredje klass

Trots sitt funktionshinder, fick Awa börja skolan och läste till och med tredje klass. Sedan var hon tvungen att sluta, dels för att hennes föräldrar inte hade råd att betala skolavgiften, dels för att hon inte stod ut med sitt funktionshinder – hon kände sig underlägsen sina klasskamrater.

Awas situation blev allt mer riskabel. När hennes pappa dog blev hennes mamma tvungen att börja sälja kryddor på marknaden för att försörja sin familj vilket innebar att Awa ofta lämnades ensam.

Ensamstående mamma utan försörjning

Så småningom blev Awa gravid och födde en liten flicka i hemmet (hon hade inte råd att bege sig till sjukhus). Flickans pappa erkände faderskapet men lämnade Awa ensam med barnet. Awa var nu i desperat behov av en inkomst för att kunna försörja sig själv och sin dotter. Hon började hjälpa en kvinna att skala jordnötter. Arbetet gav henne motsvarande åtta kronor i inkomst var tredje dag vilket knappt räckte till att köpa de mest basala sakerna, såsom tvål och mat.

Utbildning och mikrolån förändrade allt

Vändpunkten kom när EFEM blev medvetna om Awas fall. Genom stöd från Diakonia och organisationen RAPPED kunde EFEM utbilda Awa, vilket gjorde det möjligt för henne att starta ett eget företag för att skala jordnötter. Ett jobb som är särskilt lämpat för Awa eftersom det inte försvåras av hennes funktionshinder. Dessutom kan jordnötsskalning utvecklas till en ganska lukrativ rörelse. EFEM beviljade ett lån på motsvarande 320 svenska kronor, ett startkapital som möjliggjorde för Awa att komma igång.

Stolt över att försörja sig själv och familjen

Awa säger att hon är stolt över att hon kan bidra till familjens försörjning, att hon tjänar sina egna pengar och tar hand om sitt barn. Hennes dröm är att kunna köpa en cykel för att lättare ta sig fram och kunna nå avlägsnare byar där det är billigare att köpa upp jordnötter. Hon skulle också vilja investera i en egen skalmaskin.

- Min dotter fyller snart tre år och jag är stolt över att jag kan ta hand om henne och att min mamma slipper det fulla ansvaret för att försörja familjen. EFEM har verkligen hjälpt mig igenom en svår situation, säger Awa.