Diakonia - Människor som förändrar världen
Genom utbildningen hos Diakonias samarbetsorganisation ATTOUS kan Ajarata nu arbeta, försörja sig själv och ge stöd till sin familj. Foto: Philip Kawode Akangbo

Burkina Faso: Ajarata - en förebild för unga kvinnor

Idag är Ajarata i Burkina Faso ansvarig för målningssektionen på en motorcykelfabrik. Tack vare utbildningen från organisationen ATTOUS står hon på egna ben och är en förebild för unga tjejer.

2013-08-07

Kunde inte gå till skolan

21-åriga Ajarata Zida är det tredje barnet av sju. När hon gick ut grundskolan kunde hennes föräldrar inte betala hennes vidare utbildning. Istället tvingades hon stanna hemma, där hon hjälpte till att städa huset och ta hand om sina små bröder och systrar.

Utbildning i Burkina Faso. I Burkina Faso slutför knappt 20 procent av de studerande i grundskolan årskurs 6 och bara 11 procent av dem når årskurs 10. Det finns dessutom just nu en obalans mellan de utbildningar som erbjuds och den arbetskraft som efterfrågas.

Hörde talas om ATTOUS utbildningscenter

Men Ajaratas far gav inte upp. Han fortsatte att leta efter sätt att erbjuda Ajarata mer skolgång och förhoppningsvis också ett jobb. Han hörde då talas om CFIAM (Centre de Formation et d'Initiation aux Métier) ett utbildningscentrum som skapats av Diakonias samarbetsorganisation ATTOUS. Centret ger yrkesutbildning för flickor och kvinnor i icke-traditionella jobb. Ajarata och hennes far tyckte att centrat lät lovande, så de upprättade en avbetalningsplan för Ajaratas utbildning. Ajaratas far har råd med detta eftersom CFIAM låter honom betala av lånet i sin egen takt och inte kräver ett visst belopp kontinuerligt.

ATTOUS arbetar för att säkerställa kvinnors fulla deltagande på arbetsmarknaden, särskilt i yrken som traditionellt utövas av män. Tack vare samarbetet med Diakonia har 278 unga kvinnor hittills utbildats via ATTOUS. De senaste åren har i genomsnitt 40 flickor utbildats av ATTOUS årligen.

Från praktik till ansvarig ledare

Utbildningen startade 2007 och avslutades 2010 när Ajarata stolt tog emot hennes certifikat för avslutad utbildning. Kort därefter började hon arbeta i ett garage som praktikant. En dag hittade ATTOUS en annan praktikplats för henne i en fabrik för montering av motorcyklar. Där arbetar hon fortfarande, men i dag är hon chef för målerisektionen i fabriken.

Vill fortsätta att utvecklas

- Jag känner mig just nu är väldigt lättad eftersom jag kan leva på de pengar som jag tjänar. Jag har ganska bra betalt, och det gör att jag i dag kan stå på mina egna ben ekonomiskt och därigenom hjälpa min familj. Min önskan är att utvecklas och alltid förtjäna förtroendet hos mina överordnade. De trodde på mig och utsåg mig till chef, trots att jag är en tjej. Det är viktigt för mig, säger Ajarata.