
Samarbetspartner
Ensam är inte stark. Därför arbetar Diakonia ofta tillsammans med andra som vill samma sak – då når vi bäst resultat. Dessutom kan vi lära av varandra. Diakonia deltar i många nätverk, både i Sverige och i de länder där vi bedriver utvecklingssamarbete samt på EU- och global nivå. Här har vi samlat några av dem, i bokstavsordning.
ACT Alliance
Diakonia och Svenska kyrkans internationella arbete är båda en del av ACT Alliance, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för effektivare katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete.
För att bli medlem i ACT Alliance måste en serie kriterier uppfyllas, varför man också kan kalla medlemskapet i ACT Alliance för ett slags kvalitetsmärkning av bistånd.
Läs mer om Diakonias medlemskap i ACT Alliance
ACT Alliance EU
Ett samarbete mellan en rad kristna europeiska biståndsorganisationer. Tillsammans försöker vi påverka beslut och processer inom EU för att främja fattigdomsbekämpning och en rättvis utveckling. Alla medlemmar har en koppling till Kyrkornas Världsråd.
Till ACT Alliance EU:s webbplats (på engelska)
CONCORD
CONCORD är ett europeiskt nätverk med närmare 1 500 europeiska frivilligorganisationer och nätverk som arbetar för att påverka EU:s utvecklings- och biståndspolitik. I Sverige är Diakonia en av cirka 30 medlemsorganisationer.
EURAC
Ett europeiskt nätverk där Diakonia som medlem följer utvecklingen i Centralafrika. Nätverket är också viktigt för att samordna arbetet i området och knyta kontakter. Diakonia är den enda svenska medlemsorganisationen.
Till EURAC:s webbplats (på engelska och franska)
EURODAD
Ett europeiskt nätverk som arbetar med skuldavskrivningar och utveckling. Även i detta arbete har Diakonia en aktiv roll.
Till EURODAD:s webbplats (på engelska)
Fairtrade
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
Till Fairtrades svenska webbplats
Giva Sverige
Diakonia ingår i branschorganisationen Giva Sverige, som arbetar för seriös insamling och har tagit fram etiska regler för insamling vilka Diakonia följer.
Globalportalen
En svensk webbportal med koll på världen! Här publicerar Diakonia och andra organisationer länkar till aktuella webbsidor samt material om bistånds- och utvecklingsfrågor.
Till Globalportalens webbplats
HAP
Diakonia är med i Humanitarian Accountability Partnership (HAP). Detta är en internationell organisation som arbetar för ökad kvalitet inom biståndet och för att ge människor som berörs av biståndet möjlighet att delta i dess utformning, utkräva ansvar av olika aktörer etc.
IFI Watchnet
Diakonia samarbetar med organisationer i Europa och övriga världen som arbetar med opinions- och påverkansarbete relaterat till internationella finansiella institutioner, däribland Världsbanken och Internationella Valutafonden.
SEAPPI/Följeslagarprogrammet
Diakonia är en av organisationerna bakom SEAPPI, ett program för följeslagare i Israel och Palestina. En utomstående tredje part kan ha en skyddande effekt i konflikten. Genom att ha enskilda individer på plats bidrar SEAPPI till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten.
Till Följeslagarprogrammets webbplats
Sida
Sida är Diakonias största finansiär. I vårt samarbete med myndigheten ingår vi i ett flertal nätverk kring såväl regioner/länder som specifika frågor och teman.
Studieförbundet Bilda
De samfund som står bakom Diakonia är också huvudmän för Studieförbundet Bilda. Bilda är en viktig samarbetspartner för Diakonia när det gäller folkbildning och lokala arrangemang runtom i landet.
Läs mer om samarbetet med Bilda
Svensk Insamlingskontroll
I Sverige har Diakonia ett 90-konto och står under överinseende av Svensk Insamlingskontroll, som bland annat har regler för hur insamlade medel får användas.
Till Svensk Insamlingskontrolls webbplats
Swedwatch
Diakonia är med i Swedwatch, som granskar och skriver rapporter om bland annat svenska företag i låglöneländer, med målet att bidra till en hållbar global utveckling.