Diakonia - Människor som förändrar världen

Företag och mänskliga rättigheter

För att nå målen i Agenda 2030, och uppnå långsiktigt hållbar utveckling som främjar jämställdhet, måste även privata aktörer vara med. Genom handel, investeringar och verksamhet i fattiga länder skapas jobb som bidrar till ekonomisk utveckling och till att lyfta människor ur fattigdom. Men företag kan också orsaka kränkningar av människors grundläggande mänskliga rättigheter.

Senaste nytt om hållbart företagande

 • Sverige på efterkälken med hållbart företagande

  När EU och andra länder tar initiativ till att utforma bindande regler för att företag ska ta ansvar för verksamhetens påverkan på mänskliga rättigheter sitter Sveriges regering och riksdag med armarna i kors....
 • Building Back Better – Investeringar för en bättre värld efter coronapandemin

  Världen slåss just nu mot coronapandemin och dess förödande humanitära och ekonomiska konsekvenser. Rätt investerade kan privat kapital bidra till att skapa en jämlik, rättvis och hållbar värld. Men då krävs ett nytt "business as usual".
 • Hållbart företagande är en feministisk fråga

  Till följd av den pågående coronapandemin har det rapporterats om ökat våld i nära relationer, förvärrad ekonomisk ojämställdhet ökad utsatthet för arbetare med mera. Nu är det upp till bevis när EU utformar sin respons på krisen.
 • EU lovar lag om företag och mänskliga rättigheter

  Diakonia välkomnar varmt EU-kommissionens beslut att ta fram en EU-lag med krav på företag att genomföra en konsekvensanalys av hur deras verksamhet påverkar mänskliga rättigheter, en så kallad Human Rights Due Diligence. Nu förväntar vi oss att Sverige håller vad man har lovat och stöttar förslaget fullt ut.
 • Ge bara krispaket till hållbara företag

  Att företag är öppna med sina skatter och tydliga med hur de förebygger kränkningar av mänskliga rättigheter, bör vara förutsättningar för statligt krisstöd.
 • Hållbart företagande under tider av pandemi

  Covid-19 tvingar företag att fatta tuffa affärsbeslut. Men den dag krisen är över kommer företag att bedömas utifrån hur mänskligt de hanterade krisen. Inte bara utifrån hur de behandlade sina anställda, utan...
 • EU markerar mot Kambodjas regim

  Utvecklingen i Kambodja är osäker efter att EU har markerat mot regimen genom att begränsa frihandeln med landet. Det ekonomiska läget är allvarligt och det finns en risk att många, särskilt fattiga kvinnor,...
 • Svenska sparpengar kopplas till kriget i Jemen

  De sju svenska storbankerna fortsätter att finansiera företag inblandade i kontroversiell vapenexport, visar vår uppföljande granskning.
 • Ny rapport: Attacker mot miljöförsvarare måste stoppas

  Världen över utsätts människor för hot och attacker när de protesterar mot företag som förstör miljön och riskerar människors liv och hälsa. I en ny rapport uppmanar Diakonia tillsammans med sex andra...