Diakonia - Människor som förändrar världen
Idag överlämnade Gunilla Hallonsten från Svenska Kyrkan och Bo Forsberg från Diakonia över 26500 namnunderskrifter för klimatet till statsminister Stefan Löfven. Foto: Robert Blombäck

Över 26500 namn för klimatet till Löfven

Tack alla som bidragit till vår kampanj - nu har vi lämnat drygt 26500 namnunderskrifter till Stefan Löfven!

2015-11-25

- Statsministern var imponerad av att så många skrivit under namninsamlingen. Det visar verkligen att det finns en stark opinion för klimatet och klimaträttvisa, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia som tillsammans med Gunilla Hallonsten, internationell chef för Svenska kyrkan lämnade över namnunderskrifterna.

Minska utsläpp och stöd de sårbara

Diakonia och Svenska kyrkan har gemensamt samlat in namnunderskrifter inför klimatmötet som börjar i Paris på måndag. Målet med namninsamlingen är att sätta press på våra politiker att se till att klimatmötet leder till ett avtal som drastiskt minskar utsläppen och samtidigt stöttar dem som påverkas mest av klimatförändringarna - redan sårbara människor i fattiga länder. Målet med den gemensamma kampanjen, Act Now for Climate Justice, var att samla in en miljon namn världen över, varav 20 000 i Sverige, ett mål som nu slagits med råge. Tack alla ni som gjorde detta möjligt!

Hoppfullt möte

Mötet med Stefan Löfven gav hopp för framtiden och klimatmötet, menar Bo Forsberg.
- Den röda tråden i vårt samtal var att klimatmötet i Paris ska ses som ett avstamp. Omställningen har börjat, det finns ingen väg tillbaka och Sverige vill gå före och vara helt fossilfritt år 2050.
Under mötet stod det också klart att global solidaritet kommer att vara en nyckelfråga under klimatförhandlingarna.
- Det fanns en samsyn med regeringen att vi behöver system och avtal för att stötta fattiga. Regeringen var klar över att detta behövs.

Global kampanj

Act now for climate justice är en global kampanj. Förutom Diakonia och Svenska kyrkan står också Sveriges Kristna Råd, Equmeniakyrkan, Svenska Alliansmissionen, Equmenia och Svenska kyrkans unga bakom kampanjen, som därmed har stöd av större delen av kyrkosverige.