Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonia och Svenska kyrkan har gemensamt drivit en kampanj för klimaträttvisa. Martin Vogel är klimatpolitisk rådgivare på Svenska kyrkan.

Bara några dagar kvar – mycket hänger i luften

Världens miljöministrar är på plats i Paris för att slutföra förhandlingarna om ett nytt klimatavtal. Med bara några dagar kvar, återstår fortfarande flera viktiga knutar att lösa upp på klimattoppmötet. Martin Vogel som är klimatpolitisk rådgivare på Svenska kyrkans internationella avdelning, följer förhandlingarna på plats. Här berättar han om läget:

Processen går framåt

Det är mycket som hänger i luften nu. Förhandlingarna är stängda för observatörer och det är inte så mycket vi kan påverka just nu. Samtidigt märker vi att processen går framåt och att det görs en del kompromisser, det berättar de kolleger inom ACT som har tillgång till förhandlingarna.

Hoppas på ambitiöst ramverk

En stor knäckfråga är ansvarsfördelningen för utsläppsminskningar och vem som ska betala för omställning och klimatanpassning. En annan är hur mekanismerna för revidering och rapportering av målen i avtalet ska se ut. Vi behöver få ett dynamiskt avtal med mekanismer som gör det möjligt att efterhand skruva upp ländernas åtaganden. Därför kommer nog inte alla detaljer att sättas nu, det bästa vi kan hoppas på är ett ambitiöst ramverk. 

Vill påverka förhandlingarna

Min uppgift nu är att försöka få så mycket information som möjligt från ett ganska stängt möte. Informationen är viktig för att vi inom ACT-alliansen, som tillsammans drivit kampanjen om klimaträttvisa, ska positionera oss i debatten och försöka påverka förhandlingarna i en rättvis riktning, men vi har bara två - tre dagar på oss.

Många känslor samtidigt

Att vara här på plats innebär många olika känslor på samma gång. Det är roligt och spännande att få vara med om en historisk händelse. Men det är också väldigt krävande med ett omfattande material att sätta sig in i, många människor och mycket surr, dålig mat - men gott kaffe.

Är optimist

Den övergripande känslan är att konferensen sänder en viktig startsignal. Vi ser till exempel att allt fler fokuserar på att klimatsmart kan innebära en konkurrensfördel i framtiden. Jag är optimist, jag tror att det kommer att bli ett avtal. Alla är här för att de vill slutföra den flera år långa processen som består av ett stort och gediget arbete.