Diakonia - Människor som förändrar världen

Brev: Var är den svenska närvaron i Myanmar/Burma?

Nu har Sveriges regering öppnat för bistånd till Burma, som ett svar på positiva politiska reformer i landet. Den stora satsningen till trots saknar Sverige ännu en aktiv närvaro i Burma. För att kunna genomföra Sveriges strategi är en officiell närvaro i Myanmar/Burma av stor betydelse, skriver sju svenska organisationer med verksamhet i Burma i ett brev till utrikesminister Carl Bildt.

Behövs dialog med burmesiska regeringen

Intresset för Burma bland givare, civilsamhällsorganisationer och investerare växer nu snabbt. För att Sverige på ett trovärdigt sätt ska kunna främja demokratisering, fred och ett ansvarsfullt företagande krävs att man följer utvecklingen i landet på nära håll, utvecklar förtroendefulla relationer med samarbetspartners, och för en aktiv dialog med den burmesiska regeringen och andra aktörer i frågor som rör mänskliga rättigheter. För dessa ändamål är ett genuint, långsiktigt engagemang avgörande, skriver Svenska Burmakommittén, Civil Rights Defenders, Svenska Freds, Fonden för mänskliga rättigheter, Palmecentret, Diakonia och Svenska kyrkan.

Diakonia i Myanmar/Burma: 
Diakonia har under flera år arbetat i och utanför Myanmar/Burma, främst för att ge stöd till burmesiska flyktingar, men också för att ge stöd till arbete med lokal demokrati.

Stora utmaningar inför framtiden

Mycket har hänt i Burma/Myanmar sedan regimledda reformer tog fart i 2011. Hundratals politiska fångar har släppts fria, mediecensur lättats, och oppositionspartiet NLD tillåtits ställa upp i fyllnadsval. Samtidigt har väpnad konflikt på nytt brutit ut i norra Burma/Myanmar liksom våldsamheter mellan folkgrupper i delstaten Rakhine och eskalerande anti-muslimskt våld som följd. Landet står inför enorma utmaningar. Internationella aktörer som vill göra skillnad måste aktivt bevaka det som sker under denna osäkra transitionsperiod, menar de sju organisationerna.

Brevet till Carl Bildt

NamnStorlekFiltypLadda ner
Brevet till Carl Bildt 329 KB PDF