Diakonia - Människor som förändrar världen
Ezz Eddine med sin mamma Besan Ezz Edine med sin mamma Besan i deras hus i flyktinglägret Nahir el Berid i norra Libanon. Foto: Alice Chlouk

Många unga flyktingar har det svårt

Kriget i Syrien har påverkat många ungas liv. Inte minst deras hälsa och psykiska välmående. Ezz Edine är en av dem som har haft det svårt. Men nu har han och familjen fått stöd från Diakonias samarbetsorganisation Najdeh. Förhoppningsvis ger det dem en bättre framtid.

– Innan Najdeh gav oss juridisk hjälp, var min son Ezz Eddine väldigt orolig över att inte kunna gå i skolan, så pass orolig att han inte kunde sova på nätterna. Men sedan vi fick stöd har min sons hälsa förbättrats, säger Ezz Eddines mamma Besan.

”Våra barn förlorade allt”

Besan är palestinier och hon bodde tidigare i flyktinglägret Yarmouk i Syrien. Nu bor hon tillsammans med sin man och sina tre söner i flyktinglägret Nahir el Berid i norra Libanon.

– Till en början bodde vi i ett garage och vi hade det väldigt svårt på grund av våra ekonomiska svårigheter. Våra barn förlorade allt, inte bara sina tillhörigheter, utan också älskade familjemedlemmar, säger Besan.

När de kom till norra Libanon hade de inte råd att betala avgifterna för att få stanna i landet. Det innebar att barnen inte fick gå i skolan och Ezz Edine mådde psykiskt mycket dåligt, förlorade hörseln och började stamma.

Hjälp att bearbeta trauma

Tack vare Najdehs juridiska och ekonomiska hjälp, fick familjen till slut ett lagligt uppehållstillstånd och Ezz Eddine förbereder sig nu för de nationella proven i Libanon. Han har också fått psykologisk hjälp att hantera det trauma som flykten från Syrien inneburit.

– Människor i Libanon måste förstå att först och främst är vi flyktingar, och att vi alla är palestinier, oavsett om vi bor i Libanon eller någon annanstans, säger Besan.

Utbredd diskriminering

En annan stor utmaning har varit den diskriminering som är utbredd inom palestinska samhällen i Libanon. Libanesiska palestinier som lever i flyktinglägret såg de nykomna flyktingarna som syrier, vilket bland annat ledde till att barnen diskriminerades av lärare och klasskamrater. Och  sjukvård erbjuds bara till folk som har pengar. Besan har flera hälsoproblem som hon inte har haft råd att behandla. Dessutom är det svårt att hitta jobb för nyanlända flyktingar. Men trots alla svårigheter som familjen har varit med om så ser de nu positivt på framtiden, mycket tack vare Najdehs stöd.

– Min sons psykologiska hälsa har förbättrats avsevärt, han brukade vara rädd för att förlora en familjemedlem på samma sätt som när han skildes från vänner och familj i Syrien. Men nu lever han ett vanligt liv, precis som andra barn i hans ålder, säger Besan.