Diakonia - Människor som förändrar världen
41-åriga Sham och dottern Hanan 18-åriga Hanan tillsammans med sin mamma Sham. Hanan mobbades i skolan, men lyckades vända situationen. Delvis tack vare stöd från Diakonias samarbetsorganisation Najdeh. Foto: Alice Chlouk

Ett nytt liv blev möjligt

– Vi lämnade vårt hem och våra minnen i Damaskus, säger 41-åriga Sham som tillsammans med sin man och fem barn flydde Syrien för fem år sedan. Livet sedan dess har varit fyllt av sorg och kamp, men på senare tid också av hopp.

Sham, hennes man och fem barn flydde bombningarna i Damaskus för fem år sedan.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig  när vi flydde till Libanon, säger Sham.

Till en början hade de svårt att ens komma in i Libanon eftersom den då fjortonåriga dottern Hana saknade identitetshandlingar (enligt syrisk lag behöver barn under femton år inga individuella identitetshandlingar).

Och trots att militären vid gränsen trakasserade familjen så gav de inte upp och så småningom lyckades de korsa den syrisk-libanesiska gränsen och nådde Taalabaya i Bekaadalen i Libanon.

Hanan mobbades i skolan

Nu stod de inför svårigheterna att lyckas registrera sina barn i skolan. De stränga regler som det libanesiska skolministeriet samt FN:s byrå för stöd och arbete i Libanon infört försvårade för barnen. Enligt dem skulle den fjortonåriga dottern Hanan inte kunna hänga med i undervisningen vilket gjorde att hon missade ett års undervisning.

Sham och hennes familj utstod hård finansiell och psykologisk press och Hanan – som i dag är 18 år – mobbades i skolan av libanesisk-palestinska studenter som såg henne som misslyckad och skämtade om hennes ekonomiska situation. Men Hanan stärktes av det hon fick utstå och kämpade på i skolan tills hon var en av de duktigaste i klassen vilket fick hennes klasskamrater att både respektera och se upp till henne.

– Jag lät inte mina klasskamraters ovänliga ord påverka min förmåga att fokusera. Jag arbetade hårt och tog studenten som en av de bästa i klassen vilket förvånade mina klasskamrater som slutade mobba mig, säger Hanan med självförtroende.

Fick juridisk hjälp

Sham och Hanan hörde lyckligtvis talas om Najdeh och introducerades till Diakonias samarbetsorganisation som gav dem juridisk och psykologisk hjälp.

 – En nystart och ett nytt liv blev nu möjligt tack vare Najdehs psykologiska stöd och tack vare deras juridiska hjälp, säger Sham och ler.

 Likt många palestinska flyktingar i Libanon hade Sham och hennes familj problem med sina uppehållstillstånd i Libanon. Var tredje månad var de tvungna att köa i timmar för att förnya sina tillstånd, och varje gång kostade det 1200 dollar (200 dollar per person).

Tack vare Najdehs juridiska hjälp lyckades familjen få ett långsiktigt uppehållstillstånd och det här gjorde det möjligt för barnen att gå i FN:s skolor för palestinska flyktingar. Dessutom bidrog Najdehs psykologisk stöd till att familjen mådde bättre, inte minst gällde barnen som fick hjälp att hantera mobbningen i skolan.