Diakonia - Människor som förändrar världen

Osama kämpar för flyktingarna från Syrien

För Osama Hamzi blev palestiniernas flykt från Syrien stark påminnelse om den resa hans förfäder gjorde från Palestina. Nu använder han all sin tid till att ge dem förutsättningar att kunna leva som alla andra.

Osama Hamzi minns den första dagen palestinska flyktingar från Syrien började strömma in över gränsen till Libanon.

– Jag började gråta. När jag åkte dit för att hjälpa till och såg dem bära på sina barn och små knyten tänkte jag på mina mor- och farföräldrars berättelser om flykten från Palestina. Jag kände att historien upprepar sig. Det är samma flykt, men år senare.

Att lämna allt man har

Osamas mor- och farföräldrar kom från en liten by utanför Hebron på Västbanken. Som liten hade Osama lyssnat till deras historier om flykten från Palestina. Om hur det var att lämna allt och bege sig till ett land som inte var deras eget. Det påverkade honom starkt. Direkt när han slutade universitet började han arbeta för Diakonias samarbetsorganisation, den libanesiska organisationen Najdeh.

– Jag kände att jag ville göra något för mitt folk. När de kom hit fanns det libanesiska människor som stöttade dem. Hade de inte gjort det kanske jag inte hade varit född.

Få organisationer hjälper palestinier

Organisationen grundades för att hjälpa palestinska flyktingar efter det libanesiska inbördeskriget. Men nu är många av de palestinier som kommer in på Najdehs center i Bekaadalen där Osama arbetar från Syrien. Varje dag kommer minst ett tjugotal nya människor in. Najdeh är en av få organisationer i området som arbetar med syriska palestinier. På organisationens center kan de bland annat ta del av olika former av utbildningar. I ett klassrum sitter en grupp unga kvinnor och knappar energiskt på datorer.

Vill jobba

– Det de allra flesta vill är att arbeta. Att ge dem möjligheter att förändra sina liv är ett viktigt arbete för Najdeh, säger Osama Hamzi.

I Libanon har palestinier inte rätt att arbeta inom många yrken och får inte heller ta lån. Osama berättar om sina erfarenheter av vad stödet till palestinska flyktingar i Libanon lett till. Om människor som med hjälp stöd som mikrolån snabbt kunnat klara sig själva. Nu hoppas han att arbetet med syriska palestinier ska få samma resultat.

– För att vi ska nå vårt mål måste de ges möjligheter att leva som oss.

"Vi tog barnen och sprang"

I tre år har familjen al-haj Ahmed varit på flykt. Det läger i Libanon där de nu bor har de ingen möjlighet att lämna. Diakonias samarbetsorganisation Najdeh arbetar med Libanons mest utsatta flyktinggrupp, Syriens palestinier.

Läs mer