Diakonia - Människor som förändrar världen
Iren Rotelas kämpar för transsexuellas rättigheter i Paraguay. Foto: Daniel Ogalde Iren Rotela kämpar för transsexuellas rättigheter i Paraguay. Foto: Daniel Ogalde

”Ingen demokrati utan lika rättigheter för alla”

Som transsexuell i Paraguay var Yren Rotela så utsatt att hon såg prostitution som ett sätt att överleva. Idag har hon lämnat det livet bakom sig och prisats för sitt arbete för att förhindra att andra hamnar i samma situation som hon. 

Som ung blev Yren, som så många andra transsexuella i Latinamerika, diskriminerad. För sitt val av kläder och val av livsstil blev hon mobbad och utsatt för våld i skolan. Utan stöd från lärare och rektor valde hon snart att hoppa av. Hemma var det inte bättre. Familjen hade svårt att acceptera hennes livsval.

­- Jag levde ett liv som inte var mitt, ett som jag inte ville ha. Jag blev utsatt för mycket våld och lämnade mitt hem när jag var tretton. För att överleva så började jag att prostituera mig, berättar Yren Rotela.

Eftersom transsexuella marginaliseras, stängs ute från utbildningssystem och arbetsmarknad blir prostitution ofta enda möjligheten till försörjning.

- Många påstår att vi tycker om att vara prostituerade, att det enda vi är bra på är att sälja våra kroppar. Jag fick ofta höra det. Problemet är att samhället inte tillåter oss att göra något annat. De få som lyckas dölja sin transformation diskrimineras för att de är kvinnor, de andra för att de är transsexuella, säger Yren.

För att förändra den för transexuellas rättigheter har Yren engagerat sig i Diakonias samarbetsorganisation Panambi. De arbetar bland annat för en lagändring som gör det möjligt att byta uppgift om kön i identitetshandlingar. Det skulle göra det enklare för transsexuella att ta steget fullt ut i sitt könsbyte och att slippa bli diskriminerade, till exempel vid arbetsintervjuer.

Rekordmånga mord

Latinamerika är präglat av en machokultur där kvinnor och minoriteter förtrycks. Transsexuella är inget undantag. Mellan 2008 och 2014 rapporterades 1350 mord på transsexuella på kontinenten, det var drygt 80 procent av alla fall världen över. Att många brott, på grund av okunskap eller regelrätta fel, aldrig bedöms som hatbrott gör att mörkertalet misstänks vara stort.

- I Paraguay har mer än femtio mord på transsexuella aldrig utretts. Ingen bryr sig helt enkelt. Det är ingen demokrati om alla inte har lika rättigheter, säger Yren.

- De flesta av oss känner någon som blivit utsatt för grovt våld eller till och med blivit mördad. Jag hade en väninna som på sin födelsedag blev attackerad och knivhuggen när hon stod på gatan och sålde sig. Hon släpade sig flera kvarter men ingen ville hjälpa henne. Hon dog ensam på gatan.

En prisad eldsjäl

Det är erfarenheter som dessa som fortfarande ger Yren den styrka hon behöver för att orka. Och som ett resultat av sitt arbete prisades Yren förra året av Amnesty International och deltog i januari i år i en internationell konferens tillsammans med Chiles premiärminister Michelle Bachelet.

Grundad 2007 är Panambí idag en av de mest framträdande hbtq-organisationerna inte bara i Paraguay utan i hela Latinamerika. I sin vision för att eliminera diskrimineringen av transpersoner i landet arbetar de främst med opinionsbildning men även med att stötta och utbilda individer i deras rättigheter, dela ut kondomer och föra statistik över brotten som begås. Många av medarbetarna nattvandrar också för att skydda och stötta de som bor och arbetar på gatan.

Även om transfobin och machokulturen ligger bakom de transexuellas utsatthet tror Yren Rotela att det krävs arbete från många olika håll för att skapa förändring.

- Även korruption och det stora motstånd som vi bemöts av från kyrkan är stora problem. De menar att vi är sjuka, äckliga och förstör familjer. Ingen tänker på att vi också har familjer. Jag fortsätter att kämpa inte bara för transsexuellas rättigheter utan för allas lika rättigheter. Det är inte några få förunnat. De rättigheter du kräver ska också andra ha.