Diakonia - Människor som förändrar världen

Nicaragua

Diakonia stöttar organisationer inom civilsamhället som arbetar med att stärka, försvara och skydda mänskliga rättigheter. Vi har ett särskilt fokus på kvinnor, ungdomar, urfolk och Afroamerikaner. I Nicaragua har Diakonia förstärkt sitt arbete för jämställdhet genom att jobba mot könsbaserat våld och vi har även förstärkt vårt arbete inom social och ekonomisk rättvisa genom att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt.

Nicaragua är beläget mitt i Centralamerika och har kust mot såväl Stilla Havet som Atlanten. Enligt FN:s Human Development Index, är landet rankat som nummer 125 av 188 nationer och räknas som ett av de fattigaste länderna i Latinamerika. Men i enlighet med landets makroekonomiska statistik så rankas det som ett medelinkomstland.

 Det har skett förbättringar både när det gäller sociala och ekonomiska rättigheter för majoriteten av landets allra fattigaste, enligt statistik från regeringen. Men på Atlantkusten, en multietnisk region dit Diakonia har koncentrerat sitt arbete, lever invånarna i 12 av 19 samhällen i extrem fattigdom.

Kvinnors rättigheter  ett prioriterat fokus

Diakonia fokuserar sitt arbete på att stärka och försvara mänskliga rättigheter genom våra samarbetsorganisationer som arbetar med juridiska frågor och framför allt med kvinnors och ungdomars rättigheter, samt urfolks och Afroamerikaners rättigheter. Att skydda kvinnors rättigheter är en prioritet som har blivit en del av Diakonias och våra samarbetsorganisationers agenda. Och skyddet synliggörs i vårt arbete för att förhindra våld mot kvinnor. 

Målet: hållbar utveckling

Vårt arbete tar upp problemen med könsbaserat våld genom vårt fokus på jämställdhet. Vi arbetar också för att stärka respekten för HBTQI-personers rättigheter. En annan viktig prioritering är att Diakonia arbetar för att uppnå social och ekonomisk rättvisa, framför allt genom att stärka kvinnor ekonomiskt och genom att fokusera på hållbar utveckling. 

Diakonias arbete gör skillnad

Diakonias samarbetsorganisationer har tillsammans med ett universitet tagit fram statistik om våld mot kvinnor och samarbetat med kvinnliga folkvalda som har lagt fram förslag till åtgärder. 

Läs mer om Diakonias arbete i Nicaragua

 • ”Vi har rätt till halva makten och vi tänker inte ge oss”

  Diakonias samarbetsorganisation Asociación de Mujeres Indígenas de la Costa Atlántica de Nicaragua (AMICA) försvarar sedan 20 år tillbaka kvinnors rättigheter på Atlantkusten i Nicaragua. – Vårt arbete är att...
 • "Jag vill vara en förebild för andra i byn"

  Atlantkusten i Nicaragua är en en självständig region och också den fattigaste delen av landet och våldet är utbrett. Diakonias samarbetsorganisation arbetar med utbildningsprojekt för ungdomar, för att få bukt...
 • Nicaragua: Ett steg i taget

  Nio år gammal började Hency Castillo ta droger – för att hans pappa gjorde det, och för att fly misshandeln i hemmet. I dag är han 18 år och drogfri – mycket tack vare Diakonias samarbetsorganisation CEPREV i...
 • Här fortsätter den hårda kampen om mark

  Fattigdom och diskriminering försvårar livet för ursprungsbefolkningen i Nicaragua. Diakonias samarbetsorganisation IPADE jobbar för att förbättra deras situation.

Dokument

NamnStorlekFiltypLadda ner
Dela Med 4 2009 om bl a Honduras, Nicaragua och Egypten 1947 KB PDF