Diakonia - Människor som förändrar världen
Esther arbetar på Diakonias samarbetsorganisation. Hon vägleder våldsutsatta kvinnor på teleon Esther på Diakonias samarbetsorganisation CDM , arbetar med att vägleda våldsutsatta kvinnor per telefon.

Sexuellt våld ökar under pandemin

Sedan mitten av mars gäller utegångsförbud och isolering i Honduras. Nu ser vi att våld mot kvinnor, inte minst sexuellt våld, har ökat. Diakonia ger stöd till kvinnor som utsatts. Vi har också gjort det möjligt för kvinnor med begränsade resurser att få tillgång till preventivmedel.

– Ett nätverk som delar ut preventivmedel, kondomer och graviditetstester till kvinnor i städer och på landsbygden har bildats, säger Esther som är advokat på vår feministiska samarbetsorganisation Centro de Derechos de Mujeres, CDM.

Honduras är ett av världens farligaste länder för kvinnor. Våldet har blivit en del av deras vardag och synen på preventivmedel är hård. P-piller säljs inte till personer under 21 år och dagen-efter-piller är förbjudna. CDM kämpar för kvinnors självbestämmande och sexuella och reproduktiva rättigheter.

Genom att samarbeta med rörelsen “Jag vill inte bli våldtagen” har CDM medverkat till att preventivmedel delats ut i flera isolerade områden. Det är en hård kamp.

– Från och med mitten av mars när isoleringen infördes har våld mot kvinnor ökat med mer än fyra procent i landet. Dessutom har 45 mord på kvinnor rapporterats, berättar Esther.

Ger juridisk rådgivning 

Risken för våld ökar när utsatta kvinnor tvingas stanna hemma med sin förövare. Att lämna hemmet är bara tillåtet vissa dagar, då för att handla mat och mediciner eller besöka läkare. Det kontrolleras genom granskning av id-kortet. Den som är ute på fel dag riskerar att arresteras i 24 timmar, få betala böter eller sitt fordon beslagtaget.

Tillsammans med tre andra advokater bemannar Esther organisationens hjälplinje för våldsutsatta kvinnor. De ger juridisk rådgivning och stöd som är viktigt under pandemin. Många som ringer är unga.

– Isoleringen är ett stort hinder för många kvinnor. Eftersom de inte kan röra sig fritt och kollektivtrafiken ligger nere vet de inte vad de ska göra eller vart de ska ta vägen. De är rädda, känner skam och ångest. De ser ingen väg ut. Vi har gett vägledning till kvinnor som varit utsatta för både mordförsök och våldtäkter, berättar Esther.

För att minska smittspridningen har domstolarna som behandlar anmälningar av sexuellt våld stängt. Nu ökar anmälningarna medan förövarna går fria.

— Polisen prioriterar pandemin istället för det våld som kvinnorna utsätts för, säger Esther.

Sprider information via radio

Spridning av felaktig information om preventivmedel och våld mot kvinnor är också ett stort problem. Det är svårt för kvinnor som utsätts för våld att veta vad de ska göra, vart de ska vända sig eller hur en anmälan går till. För att nå ut med korrekt information till våldsutsatta kvinnor, driver CDM även en radiokanal.

– Vi informerar om var de kan anmäla och diskuterar våld mot kvinnor under pandemin. Radio är ett bra sätt för att nå ut till befolkningen på landsbygden. Det är många som lyssnar nu under pandemin.