Diakonia - Människor som förändrar världen
Cruz Tuquers dotter Sandra mördades brutalt. Foto: Markus Marcetic

Guatemala: Sandra mördades av sin kille

Sandra Culajay Tuquer blev bara 19 år. Hennes mamma har fört en lång kamp för att få mördaren fälld – och hon lyckades.

En dag efter jobbet på textilfabriken åkte Sandra med sin pojkvän in till stan. På vägen hem våldtog han henne och med en slö kniv högg han henne till döds. Sandras sargade kropp hittades senare på en ödetomt, naken och med kjolen rullad runt halsen. Hon blev en av de tusentals kvinnor som fallit offer för machokulturen.

Hård kamp

Sandras mamma, Cruz Tuquer, inledde en envis kamp för att få reda på vad som hänt och se till att den skyldige mördaren dömdes. Hon brydde sig inte om att hon hade alla odds emot sig.

– Det här var ett av de första fallen som vi tog oss an, säger Norma Cruz, som driver Diakonias samrabetsorganisation Sobrevivientes. Jag kände att om vi får rätt nu – då har vi förflyttat berg, för den här typen av brott straffades i princip aldrig.

I fängelse

Och de fick rätt. Mördaren dömdes till 25 års fängelse.

Vi träffar Cruz Tuquer på Fundación Sobrevivientes. Flera år efter mordet på Sandra är Cruz här för att söka hjälp för egen del. Hennes man misshandlar henne.

– Det är machokulturen som är roten till våldet mot oss kvinnor. Min dotter möttes inte av den respekt, den förståelse, hon borde ha fått i hemmet. Min man, hennes pappa misshandlade henne, precis som han misshandlar mig och Sandras syskon.

Behandlas illa

Cruz Tuquer tittar ner på sina händer ett ögonblick innan hon fortsätter:

– Män tror att de har rätt att sätta sig över kvinnor och barn och behandla dem hur de vill, bara för att de är män. Det påverkar förstås vår självkänsla och vår relation till män.