Diakonia - Människor som förändrar världen
– Före utbildningen kände jag inte mig själv. Men efteråt visste jag vem jag var, vad som intresserade mig och vad jag skulle göra. Jag kände att jag måste åka hem och bli jordbrukare, säger Zin Myo Lwin.

Den innovative jordbrukaren

Hans väg tycktes utstakad: universitetsstudier, fast jobb, trygg lön. Men Zin Myo Lwins liv tog en annan vändning. Och det var jordbruksutbildningen arrangerad av Diakonias samarbetsorganisation som förändrade allt.

Ibland är det lätt att känna sig uppgiven inför klimatets utmaningar och de svårigheter som lokala jordbrukare möter. Men Zin Myo Lwins historia bevisar att det är i högsta grad möjligt att åstadkomma en positiv förändring. Som 24-årig universitetsstuderande i Myanmar var Zin Myo Lwins framtid utstakad – först utbildning i kemi och sedan ett tryggt kontorsjobb med fast lön.

Men efter att ha deltagit i en jordbruksutbildning, anordnad av Diakonias samarbetsorganisation Kalayana Mitta Foundation, KMF, tog hans liv en ny vändning.  

– Före utbildningen kände jag inte mig själv. Men efteråt visste jag vem jag var, vad som intresserade mig och vad jag skulle göra. Jag kände att jag måste åka hem och bli jordbrukare, förklarar han.

Ifrågasattes av alla

I Myanmar anses jordbrukare vara ett jobb för människor utan andra möjligheter och Zins beslut ifrågasattes av nästan alla, inklusive hans familj.

– Min omgivning klandrade mig för att jag som var ung och hade utbildning ville bli jordbrukare. De flesta i min ålder är  inte intresserad av jordbruk utan migrerar till städerna för bättre möjligheter, säger Zin.

Men Myanmar tillhör världens minst utvecklade länder, trots en stark tillväxt på senare år. Och uppskattningsvis 70 procent av befolkningen får fortfarande sin inkomst från någon typ av jordbruksarbete, vilket innebär att den unga generationen behöver inkluderas i arbetet för ett hållbart jordbruk.

Jordbruksutbildningen, arrangerad av KMF, har inte bara förändrat hur de unga bönderna brukar jorden utan också deras inställning till jordbruk.

Omgivningens tvivel inför Zins beslut blev ännu starkare när den insåg att han planerade att ta avstånd från den mäktiga jordbruksindustrin och ägna sig åt ekologiskt, hållbart jordbruk med hjälp av de metoder han lärt sig på KMFs utbildning.

Fick mark för testodling

Zins pappa var övertygad om att metoderna inte skulle fungera men gav honom en liten bit mark där han kunde testa den ekonomiska hållbarheten i sina idéer.

Zin tog sig an utmaningen och började odla betelnötter och använda ekologiskt gödsel som han själv tagit fram.

– Jag gillar ekologisk odling, inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv utan också som ett led i att värna den biologiska mångfalden och miljön, förklarar Zin.

Via KMF gjorde Zin bland annat praktik på ett ekologiskt jordbruk i Bhutan och deltog i ett projekt för unga jordbrukare, ett projekt som även tog upp ämnen som beslutsfattande och att tala inför publik. Och utbildningen och stödet gav resultat. Skörden från testodlingen överträffade alla förväntningar och ska nu utökas.

Både Zins pappa och omgivningen har nu förändrat sin inställning till de jordbruksmetoder som inte bara värnar klimatet och en ekonomisk vinst utan också innebär att ägandeskapet över utsäde och odlingsbeslut flyttas tillbaka till småbönderna.

– Som småjordbrukare behöver vi rättsligt skydd mot exploatering. Jag vill att fler unga ska inse att vårt land fortfarande har stora resurser som vi behöver utnyttja och skydda, säger Zin som numera inte bara förespråkar ekologisk odling, utan också ungas återvändande till jordbruket.