Diakonia - Människor som förändrar världen
Thangarasa Yogeswarys äldste son hjälper henne med tillverkning av cementstolpar. Thangarasa Yogeswarys äldste son hjälper henne i företaget, de yngre barnen studerar.

Ett litet lån gjorde stor skillnad

När inbördeskriget i Sri Lanka tog slut, ägde Thangarasa Yogeswary ingenting annat än en önskan om att slippa fattigdomen. I dag har hon startat ett cementföretag och arbetar hårt för att hon ska ha råd att skicka sina barn till skolan.

– Jag var tvungen att sluta skolan som åttaåring. Jag kan inte gå tillbaka nu men jag vill att mina barn ska få studera vidare utan problem, säger Yogeswary.

Liksom många andra har hon påverkats av inbördeskriget som i Sri Lanka som pågick 1983-2009.  När hon var åtta år gammal dog hennes pappa i kriget och hennes mamma började arbeta som hemhjälp. Thangarasa Yogeswary var tvungen att sluta skolan för att hjälpa henne. 

– Mamma brukade bära med mig överallt. Hon kunde inte lämna mig hemma utan lät mig ligga på marken och sova medan hon arbetade, säger Yogeswary.

Men 2007 intensifierades bombningarna i östra Sri Lanka och familjen tvingades flytta till ett transitboende långt hemifrån. En erfarenhet som blev svår eftersom militären förhörde flyktingarna på transitboendet i jakt på kopplingar till terroristgrupper.

– Människorna som kom till boendet var redan traumatiserade på grund av kriget. Förhören innebar extra lidande, säger Yogeswary.

Utan resurser och banklån

I tjugoårsåldern kunde hon återvända till sin hemby och gifta sig. Tillsammans med sin make ville hon hitta en väg ut ur fattigdomen, men de hade inga resurser och fick inga banklån. Thangarasa Yegeswary hade ändå lite tur. Hon kom i kontakt med Diakonias samarbetsorganisation, Eastern Human and Economic Development, EHED, som erbjuder kvinnliga låginkomsttagare finansiella tjänster så att de kan höja sin levnadsstandard och försörja sig själva.

Genom EHED fick Thangarasa Yogeswary ett litet lån som hon använde för att starta ett cement företag som gör stolpar. Sedan dess har Thangarasa Yogeswarys ekonomiska situation förbättrats men hon kämpar fortfarande. 

Kämpar för ekonomisk trygghet

I dag är hon 36 år gammal och tillsammans med sin man försörjer hon de fyra barnen och sin egen mamma. Familjen lever på de 20 000 rupies som hennes företag drar in varje månad, samt av hennes mans lön från en riskvarn. Tre av barnen går i skolan och den äldste pojken hjälper sin mamma med företaget. Thangarasa Yogeswary hoppas att allt hennes hårda arbete en dag kommer att ge hennes familj ekonomisk trygghet och hennes barn möjlighet att fullfölja sina utbildningar. Hon hoppas också att hon kan vara en förebild för andra i hennes by.

Berättat för: Murgaverl Murugesu, programhandläggare Sri Lanka